Home VestiEkonomija General Motors otpušta skoro 15.000 radnika u Severnoj Americi

General Motors otpušta skoro 15.000 radnika u Severnoj Americi

by bifadmin

Proizvođač automobila General Motors (GM) otpustiće 14.700 fabričkih radnika i nižih službenika u Severnoj Americi, dok će možda zatvoriti pet fabrika u okviru restrukturiranja za smanjenje troškova i fokusiranja na autonomna i električna vozila.

Smanjenje obuhvata 8.100 službenika, od kojih će neki dobiti otpremninu, dok će drugi otići bez naknade, prenosi AP.

Većina fabrika zahvaćenih tim merama, proizvode automobile koji neće biti prodavani u SAD posle sledeće godine. One bi mogle biti zatvorene ili proizvoditi drugačija vozila.

Oko 6.000 fabričkih radnika bi mogli da izgube posao u SAD i Kanadi, mada bi neki mogli biti prebačeni u fabrike za proizvodnju kamiona.

GM, najveći proizvođač automobila u SAD, među čijim brendovima su Chevrolet, Buick i Cadillac, saopštio je da će novim merama biti ušteđeno šest milijardi dolara u gotovini do kraja sledeće godine.

Kompanija ne predvidja ekonomski pad i pravi rezove dok je još snažna, kao i dok je privreda snažna, rekla je novinarima direktorka Meri Bara.

Bara je rekla da GM i dalje zapošljave stručnjake za kompjuterske programe i električna i autonomna vozila. Mnogi od onih koji će izgubiti posao rade na konvencionalnim vozilima s unutrašnjim sagorevanjem.

Direktorka GM je rekla da se automobilska industrija brzo menja i da ide ka motorima na električni pogon, vozilima koja upravljaju sama sobom, kao i ka „deljenju vozila“ (ride-sharing), čemu njena kompanija mora da se prilagodi.

Izbor: Beta

Pročitajte i ovo...