Home VestiEkonomija Kriptovalute u samo dve nedelje izgubile 30-50% vrednosti. Šta sada?

Kriptovalute u samo dve nedelje izgubile 30-50% vrednosti. Šta sada?

by bifadmin

Za kriptovalute, 2018. godina nije bila dobra. Vrednost svih važnijih kriptovaluta, kao što su Bitcoin, Ether i Ripple je značajno pala, a tempo pada se tokom novembra dodatno ubrzao. 

Na platformama Admiral Markets-a CFD na Bitcoin, najpoznatiju kriptovalutu, trenutno vredi 3.858,00 USD, što je 37% manje nego pre 14 dana, te približno 80% manje nego krajem prošle godine, kada je Bitcoin dostigao rekordnu vrednost od gotovo 20.000 USD. Ether je posljednje dve nedelje izgubio 47% vrednosti, dok je Ripple pao „umerenih“ 30%.

Zašto vrednost kriptovaluta pada?

U kriptozajednici se spominju dva moguća razloga za zadnji talas pada vrednosti. Prvi je plaćanje poreza na zaradu ostvarenu pri ulaganju u kriprovalute tokom 2017. godine. Naime, bliži se krajnji rok za plaćanje poreza na kapitalnu dobit u SAD za prethodni poreski period, a oni koji su posedovali Bitcoin tokom cele prethodne godine ostvarili su prinos od približno 1.500%, stoga moraju pozamašan iznos da odvoje za plaćanje poreza. No, spletom okolnosti, cena Bitcoin-a je padala cele godine, pa oni koji planiraju da plate porez sada moraju da prodaju trostruko više Bitcoin-a nego što su planirali. Rešavanje tako velike veličine kriptovalute dovodi do pada cene, jer trenutno nema dovoljno kupaca koji su spremni da plate Bitcoin oko 6.000 USD, koliko mu je cena bila pre mesec dana.

Kao drugi razlog pada navodi se nemir u kriptozajednici, nastao zbog nedavnog hard forka Bitcoin Cash-a, na osnovu kojeg se stvara dodatno nepoverenje u mogućnost preživljavanja postojećih kriptovaluta kao sredstva plaćanja.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da postoji i puno veći problem za sve kriptovalute. Radi se o tome da se najveći broj ulagača u kriptoludnicu uključio tokom 2017, a glavni razlog je bio želja za ostvarivanjem brze i velike zarade. Ove godine do nastavka rasta cene kriptovaluta nije došlo, što znači da za većinu ulagača nije bilo ni zarade, a to je dovelo do pada interesa za taj oblik ulaganja. Novih ulagača u kritpovalute ove godine očigledno ima manje nego prošle, a mnogi od postojećih ulagača su napokon shvatili da kriptovalute imaju mnogo mana zbog kojih verovatno neće zaživeti u onoj meri u kojoj su kriptoentuzijasti očekivali.

Hoće li se cena oporaviti?

Nakon pada od 80% od početka godine, moguće je da će se pojaviti određeni broj novih kupaca koji će se voditi logikom da je Bitcoin sad jeftin, jer „koštao je 20.000 USD i trenutno je ispod 4.000“. Možda će i deo onih koji su uspeli da prodaju svoje kriptovalute u idealnom trenutku (krajem prošle godine), zaključiti da je ponovo dobra prilika za kupovinu, što će dovesti do rasta.

Ipak, taj rast će biti privremen, jer sve više potencijalnih ulagača sada shvata da transakcije pomoću Bitcoin-a i mnogih drugih kriptovala nisu niti jeftinije, niti brže ni sigurnije nego transakcije pomoću kartica, Paypal-a ili Internet bankarstva. Osim toga, sada je više nego jasno da se veliki ulagači s Volstrita i ostalih svetskih tržišta neće u značajnijoj meri upustiti u ulaganje u kriptovlaute, jer one nemaju nikakve intrinzične vrednosti i imaju mnoge elemente piramidalnih prevara, koje redovno završe kompletnim gubitkom uloga investitora. U skladu s Buffett-ovom izjavom da je na berzi relativno lako proceniti šta će se dogoditi, ali vrlo teško proceniti kad će se to dogoditi, za današnje kriptovalute se može reći da će gotovo sigurno propasti, no pitanje je kada i da li je njihova maksimalna cena već dosegnuta.

Pročitajte i ovo...