Home VestiEkonomija Kako je etiopijski aerodrom preuzeo dominaciju od poznate svetske zračne luke

Kako je etiopijski aerodrom preuzeo dominaciju od poznate svetske zračne luke

by bifadmin

Aerodrom u Duabiju važi za jedan od najposećenijih u svetu u pogledu putničkog saobraćaja. Na njemu se preseda prilikom letenja do većine egzotičnih i dalekih zemalja. Bar iz Evrope.

Međutim, njegov status se promenio kada je u pitanju supsaharska Afrika. Dominaciju mu je preuzeo aerodrom u Adis Abebi zahvaljujući značajnim političkim reformama i liberalizaciji vizne politike.

Ove godine je naime više presedanja i letova ka supsaharskoj Africi obavljeno iz Etiopije nego iz UAE. Očekuje se da će taj broj letova iz Adis Abebe između novembra 2018. i januara 2019. porasti za još 40 odsto.

Do 2025. godine aerodrom bi trebalo da, uz pomoć kineskih investicija, proširi kapacitet sa godišnjih sedam miliona putnika na 22 miliona.
A za dosadašnji uspeh etiopijski aerodrom može da zahvali i matičnoj aviokompaniji Etiopian Erlajnz koja dominira afričkim nebom već decenijama. Ova kompanija sklopila je značajna partnerstva, strateški investirala i pripajala druge prevoznike, tako da je postala neprikosnovena na kontinentu.

Od velike pomoći bilo je i otpočinjanje izdavanja e-viza od strane Etiopije, koja je na vreme uočila kakvu će korist imati od ove tehnologije i to na primeru Maroka i Tunisa, koji su zbog iste mere privukli ogroman broj kineskih turista u proteklim godinama.

 

Izvor: Kvarc

Pročitajte i ovo...