Home VestiEkonomija Nemački Bajer najavio ukidanje 12.000 radnih mesta do 2021.

Nemački Bajer najavio ukidanje 12.000 radnih mesta do 2021.

by bifadmin

Nemačka farmaceutska kompanija Bajer saopštila je da će ukinuti 12.000 radnih mesta širom sveta do 2021. godine, posle kupovine američkog giganta Monsanta, koji se bavi proizvodnjom herbicida i genetski modifikovanim proizvodima.

Gotovo polovina radnih mesta u administraciji, oko 4.100, biće ukinuto u sektoru agrohemije, što je direktna posledica kupovine Monsanta. Biće ukinuto 1.250 radnih mesta u farmaciji i 1.100 u proizvodnji lekova koji se izdaju bez recepta.

Bajer će se na taj naćin odreći oko deset odsto svoje radne snage.

„Promene su neophodne. Postavićemo nove osnove za Bajer, kako bi se poboljšao učinak“, izjavio je direktor Bajera Verner Bauman.

Bajer je izdvojio 63 milijarde dolara (54 milijardi evra) ove godine da bi kupio Monsanto, giganta u proizvodnji pesticida i kontroverznog herbicida na bazi organskog jedinjenja glifosata.

Ta kupovina, koju su kritičari nazvali „đavoljevim brakom“, navela je Bajer da prioritet da agrohemijskim i farmaceutskim aktivnostima.

Bajer će odustati od sektora za veterinu, i namerava da proda dve filijale – Koperton, koja se bavi kremama za sunčanje i Doktor Šol, sa fokusom na negu stopala.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...