Home VestiEkonomija Sve više ekonomskih indikatora pokazuje da stiže kriza

Sve više ekonomskih indikatora pokazuje da stiže kriza

by bifadmin

Nakon gotovo cele decenije ekonomskog rasta, sve više je znakova da bi u SAD uskoro moglo doći do nove recesije, a kad Amerika počne da kija, prehladi se celi svijet. Zbog toga je i za investitore u nekretnine, akcije, investicione fondove, vrlo važno znati kada bi mogla početi iduća recesija. Postoji više ranih znakova koji su u prošlosti uspešno ukazali na krizu…

Krst smrti

“Krst smrti” je indikator koji spada u tehničku analizu, a koji je popularan među velikim investitorima na finansijskim tržištima. Radi se o situaciji u kojoj pedesetodnevni prosek na grafikonu cene pojedinog instrumenta padne ispod dvestodnevnog proseka pomernaja vrednosti, a zastrašujući naziv je nastao zbog toga što takva situacija često prethodi velikom padu. Nedavno se krst smrti dogodio na SP500 indeksu, a poslednja tri puta se to dogodilo 2001., 2008. i 2016. godine. Nakon krsta smrti 2001. došlo je do pucanja Dot-Com balona, 2008. godine se dogodio najveći pad za vreme finansijske krize, dok se 2016. nije dogodilo praktično ništa (indikator nije 100% pouzdan, kao niti jedan drugi).

Inverzija krive prinosa

U poslednjih sedam puta kada su kratkoročne kamatne stope na američke obveznice postale više od dugoročnih, svaki put je došlo do recesije u roku od godinu ili dve. Naime, to je znak da su investitori izgubili poverenje u kratkoročni rast. Iako do inverzije krive prinosa između dvogodišnjih i desetogodišnjih američkih obveznica još uvek nije došlo, razlika je pala na samo 0,16% i sudeći po dosadašnjem trendu, do inverzije će doći u roku od nekoliko meseci.

Promena u retorici FED-a

Nakon što je sredinom godine Džerom Pauel (Jerome Powell), čelnik američke centralne banke, izjavljivao da su kamatne stope u toj zemlji daleko ispod neutralnih, u poslednjih nekoliko javnih nastupa se predomislio. Sada govori da su kamatne stope samo za nijansu ispod neutralnih, iz čega se može zaključiti da ih više neće značajno podizati, a usporavanje i prestanak podizanja kamatnih stopa je znak da su čak i centralne banke (koje su tradicionalno vrlo spore u svojim reakcijama) svesne da situacija u ekonomiji nije bajna.

Pad cene nafte

U poslednja dva meseca cena nafte je pala preko 30%. Pad cene crnog zlata može značiti da proizvođači iz bušotina crpe prevelike količine ili da je potražnja počela posustajati, stoga se stvaraju prevelike zalihe. Budući da potražnja za energijom ima visoku pozitivnu korelaciju s ekonomskom aktivnošću, pad cene crnog zlata takođe može ukazivati da ekonomska situacija na globalnom nivou više nije bajna.

Stopa nezaposlenosti

Kada je u pitanju stopa nezaposlenosti u SAD, situacija je idealna. Trenutno iznosi 3,7%, što je najniži nivo još od 1969. godine, no upravo je u tome problem. Naime, većina ekonomista smatra da se radi o prirodnoj stopi nezaposlenosti, za koju nije realno da se može dodatno spustiti.

2007. godine je počela da raste nakon što je pre toga pala na 4,4%, a 2000. tek nakon što je dosegla 3,9%. U obe situacije je iduće godine došlo do krize, a u krizama pada vrednost akcija i bezranskih investicionih fondova. Takođe dolazi do pada kamatnih stopa na oročenu štednju i do velikog pada cene nafte dok cena zlata i obveznica razvijenih zemalja najčešće raste.

Pročitajte i ovo...