Home VestiPolitika i društvo Indija i Pakistan u klinču

Indija i Pakistan u klinču

by bifadmin

Pažnja svetske javnosti poslednjih dana više nije usmerena na Venecuelu, već ka Indiji i Pakistanu. Ove dve nuklearne sile produbile su svoj višedecenijski sukob koji je eskalirao saopštenjem Pakistana da je oborio dva indijska vojna aviona, na šta su Indusi odgovorili da su i oni oborili jedan pakistanski.

Ovaj sukob je zapravo nastao i narastao oko Kašmira, na koji obe zemlje polažu pravo iako kontrolišu samo delove te oblasti.

Lideri svetskih ekonomskih sila pozvali su sve uključene strane u ovom sukobu na uzdržanost, u strahu od panike koja se stvara u medijima zbog činjenice da i Indija i Pakistan imaju nuklearno naoružanje. No, iako između ove dve države već godinama konstantno traje neka vrsta zamrznutog konflikta koji povremeno zavarniči, do sada se nijedna od njih nije latila naoružanja za masovno uništenje.

Ipak, ukoliko dođe do produbljivanja ovog konflikta, mnoge države u okruženju bi se mogle naći u problemu. Sa ekonomske strane sukob bi se veoma loše odrazio na privrede Indije i Pakistana, čije valute već polako tonu, ali i na transport zlata i robe u tom regionu, kažu analitičari S&P.

Pročitajte i ovo...