Home VestiEkonomija Najuspešnije kompanije u regionu donose godišnji prihod od približno 100 milijardi evra

Najuspešnije kompanije u regionu donose godišnji prihod od približno 100 milijardi evra

by bifadmin

Ukupan prihod koji je u 2018. godini ostvarilo stotinu najuspešnijih kompanija u regionu iznosi približno 100 milijardi evra. U Srbiji sto najvećih kompanija ostvaruje prihod u iznosu od 34 milijarde evra, u Sloveniji 29, Hrvatskoj 24, Bosni i Hercegovini 11 i u Crnoj Gori četiri milijarde evra, zbog čega se najuspešnije i najstabilnije kompanije s pravom smatraju nosiocima poslovanja i razvoja lokalnih tržišta, istaknuto je na konferenciji za medije kojom je najavljen početak realizacije projekta „100 najvećih“ u Srbiji.

„Od ukupnog broja novoosnovanih kompanija, drugu godinu poslovanja dočeka pet odsto manje kompanija, ali mnogo interesantniji je podatak da se ovaj broj u poslednje tri godine povećao za 139%. Takođe, tokom prethodne tri godine sa radom je prestalo oko 10.000 kompanija, što čini 22 odsto novoosnovanih kompanija u istom periodu“, izjavio je Marko Radojičić, analitički partner projekta 100 najvećih iz firme Cube.

Predstavljajući regionalni projekat koji već više od jedne decenije nastoji da obezbedi bolje uslove za male kompanije i promoviše najuspešnije primere poslovanja velikih korporacija na lokalnim tržištima širom regiona, direktorka „100 najvećih“ Ana Knežević istakla je da su umrežavanje i promocija, kao i adekvatna edukacija, faktori koji umnogome odlučuju ne samo o uspehu već i o opstanku kompanija u Srbiji.

„Projekat kroz aktivne kampanje, istraživanja, skupove i panel diskusije teži da obezbedi podršku privrednim subjektima na lokalnim tržištima regiona. Drugi, podjednako važan cilj jeste da promovišemo stabilne kompanije kao najbolji primer poslovanja i putokaz za one koji prave prve korake u svom biznisu. Njihov rad predstavljamo kroz publikaciju „100 najvećih“, jednu od značajnijih u ovom delu Evrope. Ovaj poslovni godišnjak jedinstven je po tome što sadrži potpuno objektivne rang liste sa hiljadu najboljih kompanija razvrstanih prema ukupnom prihodu, dobiti, izvozu, investicijama i brojnim drugim parametrima poslovanja“, naglasila je Ana Knežević.

„100 najvećih“ ove godine se pod sloganom Množimo prilike, delimo uspehe po prvi put realizuje u Srbiji u partnerstvu sa Addiko bankom, koja je prepoznata kao primer uspešnog poslovanja i aktivan učesnik u stvaranju boljih uslova i poslovne klime na lokalnom tržištu.

Predsednik Izvršnog odbora Addiko banke, Vojislav Lazarević izrazio je zadovoljstvo učešćem banke u projektu koji ima regionalni karakter i podstiče saradnju i umrežavanje najuspešnijih kompanija. „Addiko Grupa posluje u šest zemalja regiona i u kratkom vremenskom roku uspela je da postane prepoznatljiv brend na regionalnom tržištu i lider u digitalnoj transformaciji u bankarskom sektoru. U biznisu je posebno važno poverenje klijenata. U Addiko banci, pre svega, nastojimo da pratimo potrebe i zahteve svojih klijenata i istovremeno ponudimo visok kvalitet proizvoda i usluga. To je naša preporuka i za uspešne kompanije i za one koji tek prave prve poslovne korake“, istakao je Lazarević.

Projekat 100 najvećih autor je i digitalnog pečata, namenjenog kompanijama koje zauzmu svoje mesto u istoimenoj publikaciji i na rang listi najboljih u zemlji. Pečat je svojevrsna potvrda da je kompanija svojim finansijskim performansama (prihodi, neto rezultat, broj zaposlenih i vrednost izvoza) ušla u rang 100 najvećih, poslovala bez gubitaka u 2017. godini, imala aktivan status kompanije i bankovnih računa na dan 31.12.2018.

Svečano predstavljanje godišnje publikacije i proglašenje 100 najboljih predstavlja značajan poslovni događaj koji okuplja najuspešnije privrednike u zemljama regiona, a projekat je do sada uspešno realizovan u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Pročitajte i ovo...