Home VestiEkonomija Počinje li novi talas jačanja dolara?

Počinje li novi talas jačanja dolara?

by bifadmin

Na redovnom sastanku čelnika Evropske centralne banke održanom u četvrtak odlučeno je da do dizanja referentnih kamatnih stopa u evrozoni neće doći barem do 2020. Do sad se očekivalo da bi do prvog podizanja moglo doći u drugoj polovini ove godine pa su investitori na valutnom tržištu odmah počeli da prodaju evro, jer držanje novca u toj valuti očito još dugo vremena neće biti isplativo.

Još važniji razlog pada kursa evra je pokretanje novog programa za ubrizgavanje jeftinog novca u evropski finansijski sistem koji je namenjen dodatnom spuštanju kamatnih stopa. Naime, uskoro ističe TLTRO program pokrenut 2016. godine, što znači da bi komercijalne banke uskoro trebalo da vrate stotine milijardi evra kredita ECB-u. No ECB smatra da u trenutnoj situaciji, u kojoj su neke zemlje ponovo na pragu recesije, nije mudro povlačiti toliku količinu novca. Zbog toga su jednostavno ponudili nove jeftine kredite za otplatu starih.

Učesnici na Forex valutnom tržištu su odmah počeli da prebacuju kapital iz evra u ostale valute, a ponajviše američki dolar. Dva su razloga zbog kojih je u trenutnoj situaciji mudrije posedovati dolar nego evro:
Kamatne stope u SAD su više nego u Evropi pa je trenutno isplativije imati američke obveznice nego Nemačke ili Francuske. Kamatne stope na oročenu štednju su takođe više u SAD-u.

ECB je navedenim odlukama priznala da se situacija u evrozoni pogoršava, dolar po pravilu jača u nesigurnim vremenima. Naime, učesnici na finansijskim tržištima smatraju da SAD može lakše da prebrodi globalnu recesiju nego razjedinjena Evropa, koja bi se čak mogla i raspasti u nekoj od idućih kriza. Upravo zbog toga pri objavi loših političkih ili ekonomskih vijesti evro ima tendenciju slabiti, dok dolar, švajcarski franak i japanski jen imaju tendenciju da jačaju jer su smatrani sigurnim utočištima.

Dakle, dolar je sigurnija valuta od evra, a trenutno donosi i veću kamatu. Zbog toga je realno za očekivati da mnogi pojedinci, kompanije, finansijske institucije, investitori i špekulanti u narednim mesecima kapital prebacuju iz evra u dolar, što će dovesti do jačanja američke valute.

Na osnovu nekoliko velikih pomaka kursa valutnog para EUR/USD većih od 15% za vreme poslednje recesije, velika je verovatnoća da će se kurs i u nadolazećoj krizi značajno promeniti i to u smeru jačanja dolara. U trenutku pisanja teksta kurs EUR/USD na platformama Admiral Markets-a iznosi 1,1238 i s obzirom na gore opisanu situaciju, moguće je da će se kretati prema paritetu. U slučaju dublje recesije moguće je da će u narednim godinama barem na kratko dolar postati jači od evra.

Odluka ECB-a je uznemirila i investitore na tržištu akcija i plemenitih metala pa su nemačke akcije počele da padaju što se može videti iz pada vrednosti DAX indeksa od približno 1% u četvrtak nakon objave vesti. Cena zlata izražena u evrima je od četvrtka porasla 1,4% i verovatno će nastaviti da raste. Naime, u krizama se štednja ne isplati, a rizik bankrota banaka ili čak država je veći nego u dobrim vremenima pa se mnogi konzervativni investitori odlučuju na kupovinu zlata, koje se kroz istoriju pokazalo kao vrlo sigurna imovina u kriznim vremenima.

Pročitajte i ovo...