Home VestiPolitika i društvo Vanredno stanje u SAD zbog kineske kompanije Huawei: kineska špijunaža ili američki protekcionizam?  

Vanredno stanje u SAD zbog kineske kompanije Huawei: kineska špijunaža ili američki protekcionizam?  

by bifadmin

Američki predsednik Donald Trump potpisao je juče uredbu o „nacionalnom vanrednom stanju“ kojom je zabranio američkim telekomunikacionim mrežama da kupuju opremu od stranih kompanija koje su ocenjene kao rizične. Prema saopštenju iz Bele kuće, Trampova uredba ima za cilj da „zaštiti Ameriku od stranih protivnika koji namerno stvaraju i sve više zloupotrebljavaju nedostatke u informaciono-telekomunikacionoj infrastrukturi i uslugama“. Uredbom su data ovlašćenja američkom ministru trgovine da „zabranjuje transakcije koje predstavljaju neprihvatljiv rizik po nacionalnu sigurnost“.  

Iako se u toj uredbi ne spominje izričito kineski Huawei, jasno je da se zabrana odnosi prvenstveno na tu kompaniju, komentarišu američki mediji. To dokazuje i odluka američkog ministarstva trgovine, koje je dodalo Huawei na svoju „listu entiteta“ kojima je zabranjeno da nabavljaju američku tehnologiju bez odobrenja vlade SAD, što bi moglo naneti velike štete kinsekoj kompaniji. Najnovija uredba će dodatno pogoršati ionako već zabrinjavajuće posledice trgovinskog rata između dve najveće svetske ekonomije, koje će se neminovno odraziti na globalni ekonmski rast, ističu analitičari.

SAD, ali i nekoliko drugih zemalja, već neko vreme izražavaju zabrinutost kako Kina želi da iskoristi Huaweijevi uređaje za špijuniranje, što kineska kompanija uporno demantuje, tvrdeći da će restrikcije samo naštetiti američkim potrošačima i preduzećima. Osim toga, američke vlasti optužuju Huawei da pokušava da ukrade poslovne tajne od zapadnih poartnera i da tako na prevaru zaobiđe sankcije koje su Sjedinjene Države uvele Iranu, zbog čega su podigle optužnicu protiv kineske kompanije, ali i protiv njene potpredsednice i ćerke osnivača kompanije, Rena Zhengfeija.

Amerika je već ranije zabranila Huaweiju učešće na javnim tenderima, a svojim saveznim agencijama korišćenje Huaweijevih mobilnih telefona i drugih uređaja. Sjedinjene Države, takođe, u poslednje vreme vrše pritisak i na savezničke zemlje da toj kompaniji zabrane učešće u postavljanju 5G mobilne mreže „zbog bezbednosnih rizika“.

Možda špijuniraju, ali su još gori kao konkurencija

Da li su optužbe SAD utemeljene, ili imaju za cilj da zaštite sopstvene kompanije, imajući u vidu da je kineski tehnološki div prošle godine prestigao američki Apple po prodaji mobilnih telefona, a što je još važnije, Kinezi su efikasniji u razvoju  5G mreže i pri tom značajno povoljniji.

Glavna optužba glasi da Huawei može da ugradi, ili već ugrađuje, takozvana zadnja vrata (backdoor) u svoju opremu, što mu omogućava zaobilazni, skriveni pristup podacima, a time i da komunističke vlasti u Kini špujuniraju konkurentske zemlje i ekonomije. Dalje, američke vlasti tvrde da kineski zakon obvezuje Huawei da sarađuje sa državnim obaveštajnim službama, kao i da Huawei krade intelektualnu svojinu kompanija sa kojima sarađuje.

Neprepoznatljivi malware mogao bi biti ubačen u Huaweijeve uređaje, upozorio je američki demokratski senator Mark Warner, a telefonski razgovori mogli bi biti preusmereni preko Kine, pa bi se tako prikupljale informacije. Direktor američke Savezne komisije za komunikaciju (FCC) Ajit Pai takođe je pred Kongresom posvedočio da je Huawei pretnja nacionalnoj bezbednosti zbog navedenog zakona o saradnji s obaveštajnim službama.Ipak, belgijska agencija za informacionu sigurnost saopštila je prošlog meseca da „nije pronašla tehničke dokaze koji upućuju da postoji opasnost od špijunaže“, prenosi Reuters.

S druge strane, Bloomberg News je izvestio ovog meseca da je britanska telekomunikaciona kompanija Vodafone pronašla još 2011. godine „ranjivosti“ u opremi koju mu je prodao Huawei, što je uskoro priznala i kineska kompanija. Britanska (i najveća evropska) mobilna kompanija otkrila je upravo dotična „zadnja vrata“ (backdoor) u softveru, koja su mogla da obezbede Huaweiju nedozvoljen pristup Vodafone-ovoj fiksnoj internet mreži u Italiji.

Vodafone je zatražio te iste godine od Huaweija da ukloni „zadnja vrata“ iz kućnih internet rutera. Kineska kompanija je garantovala da je problem rešen, ali Vodafone je daljim testiranjem otkrio da „ranjivosti“ nisu uklonjene. Štaviše, pronašao je „zadnja vrata“ i u delovima svoje mreže, poznatim kao „optical service nodes“ i „broadband network gateways“.

„Zadnja vrata“ (backdoor) predstavljaju metode zaobilaženja sigurnosne kontrole kako bi se pristupilo računarskom sistemu ili šifrovanim podacima. Programeri ih kreiraju za lakše održavanje sistema, ali hakeri ih mogu iskoristiti za sajber napade. Kako saopštavaju u britanskom Vodafone-u, oprema koju je dostavio Huawei, omogućava pomenute „ranjivosti“ na kućnim računarima i mrežama klijenata. Iako i Huawei i Vodafone tvrde da će problem uskoro biti rešen, američka administracija koristi ovaj slučaj kao dodatni dokaz da kineska kompanija predstavlja opasnost zbog namera da koristi svoje uređaje radi špijunaže za kineske vlasti.

Pročitajte i ovo...