Home VestiEkonomija Da li Kina sprema svoju digitalnu valutu?

Da li Kina sprema svoju digitalnu valutu?

by bifadmin

Generalni direktor Huaveja smatra da Kina može da konkuriše Fejsbuku u emitovanju vlastite digitalne valute. Osnivač kompanije Ren Žengfej veruje da Kina lako može da kreira digitalnu valutu sa istom vrednošću kao i libra za Fejsbuk. 
„Kina takođe može da izda takvu valutu sama. Zašto čekati da je drugi emituju? Snaga države je uvek jača od snage kompanije“, rekao je na pitanje italijanskog ekonomskog novinara Fabija Savelija.
Komentari prate zabrinutost kineske centralne banke, Narodne banke Kine, da bi libra u nekim aspektima mogla da predstavlja pretnju ekonomiji države. Guverner Narodne banke Kine Vang Ksin je izjavio da ukoliko libra bude vezana za američki dolar, Kina će biti u nepovoljnom položaju.

„Ako je tako, to bi dovelo do niza ekonomskih, finansijskih i čak međunarodnih političkih posledica“, tvdi Ksin.

Peking je navodno u procesu razvoja sopstvene digitalne valute, dok tačni detalji o njegovim slučajevima upotrebe ostaju nepoznati.
U međuvremenu, SAD se još uvek suočava sa ponudom Fejsbuka nakon unakrsnog ispitivanja rukovodilaca u Kongresu prošle nedelje. Kripto zajednica kritikuje zakonodavce da pokušavaju da uguše novi proizvod pre nego što je nastao.

„Mi postavljamo regulativu pre inovacije – Fejsbuk je upravo najavio libru; nisu je ni kreirali, a zakonodavci su ih pritisli“, izjavio je u ponedeljak za CNBC investitor Tim Drejper.

Izvor Blic-Bankar me

Pročitajte i ovo...