Home Posle 5 Opušci od cigareta truju bilje

Opušci od cigareta truju bilje

by bifadmin

Ceo svet bruji o štetnosti duvanskog dima po ljudsko zdravlje, ali su retka istražavanja o tome koliko opušci koji se bacaju po ulicama i parkovima širom sveta truju biljni i životinjski svet.

Svake godine u svetu se odbaci oko 4,5 biliona opušaka od cigareta, što ovaj otpad svrstava u vrh liste ukupne količine otpadaka koje stvara čovek. „Statistika pikavaca“ pokazuje i da od osamdesetih godina prošlog veka, opušci čine između 30 i 40 odsto otpada prikupljenog u akcijama čišćenja u obalnim područjima.

Istraživanje koje su pokrenuli naučnici na Kembridžu dodatno je potvrdilo da opušci nisu problem samo za komunalne službe zadužene za javnu čistoću, već da predstavljaju veliku opasnost po biljni i životinsjki svet. Naime, iskorišćeni filteri sadrže mnoštvo hemikalija, poput arsenika, nikotina i žive, koje mogu da ugroze zdravlje, pa čak i živote biljaka, insekata, glodara, gljiva i drugih živih bića. Pokazalo se da istraživačima nije nedostajalo uzoraka, jer su na lokacijama u široj okolini Londona u pojedinim delovima pronalazili čak 128 pikavaca po jednom kvadratnom metru.

Tim engleskih stručnjaka je sproveo sledeći eksperiment. U saksije u koje su posadili travu i detelinu, ubacili su cigarete kako bi ocenili na koji način se prisustvo uljeza na tlu odražava na rast biljaka. Zaključili su da opušci smanjuju klijavost i dužinu izdanaka trave i deteline za do 25 odsto i masu korena deteline za do 60 odsto.

„Iako su uobičajen prizor na ulicama i u parkovima širom sveta, naše istraživanje je prvo koje precizno pokazuje uticaj opušaka na biljke“, objasnila je predvodnica istraživačkog tima Danijel Grin, uz zaključak da je to samo deo negativnih dejstava koje opušci od cigareta predstavljaju po životnu sredinu.

Izvor: energetskiportal.rs

Pročitajte i ovo...