Home VestiEkonomija Za samo nekoliko minuta postali milijarderi

Za samo nekoliko minuta postali milijarderi

by bifadmin

Već na samom početku trgovanja na novoj šangajskoj berzi STAR, koja je uspostavljena kao pandan američkoj berzi NASDAQ, akcije berzanskih debitanata su rasle za 400 odsto, a pojedine tehnološke kompanije koje su prvi put izašle na berzu postale su milijarderi za samo nekoliko minuta. Analitičari, međutim, smatraju da ovakav trend neće potrajati, jer je berzanska bura u dobroj meri podstaknuta državnom propagandom, u nastojanju Kine da umanji posledice trgovinskog rata sa SAD.

Berzanski debi u Šangaju pre dva dana imalo je 25 kineskih tehnoloških kompanija, između ostalih proizvođači čipova, biotehnologije i veštačke inteligenicije, a prema pisanju kineskih medija, cene akcija svih izlistanih kompanija već su ujutru skočile za 140 odsto u odnosu na IPO cenu. Prema računici novinske agencije „Rojters“, kineske firme su tokom prvog dana trgovanja uvećale svoju tržišnu kapitalizaciju za ukupno 44 milijarde dolara.

Najveći rast su zabeležile akcije kompanije „Anji Microelectronics“, kineskog proizvođača poluprovodnika, koje su za samo nekolko sati skočile za više od 400 odsto. S početnom cenom od pet američkih dolara (39 juana), dan su završile na 29 dolara (197 juana). Prema pisanju kineskog lista „China Business News“, na berzi se nadmetalo više od četiri miliona registrovanih investitora. Kako je ta trka izgledala najbolje ilustruje podatak da su osnivači dve debitantske firme, „HYC Technology“, proizvođača opreme za ekrane mobilnih telefona, i „Hangke Technology“, proizvođača litijumskih baterija, postale milijarderi za svega nekoliko minuta.

Analitičari, međutim, već upozoravaju da bi investitore moglo uskoro sačekati otrežnjenje. Ronald Van, izvršni direktor kompanije „Partners Capital“ iz Hong Konga, ocenjuje da je takav rast cena akcija nerealan i da je prouzrokovan prevelikim očekivanjima investitora, ali dobrim delom i snažnom državnom propagandom.

Naime, kada je prošle godine kineski predsednik Si Đinping najavio osnivanje nove šangajske berze STAR, takav potez je ocenjen kao pokušaj kinsekih vlasti da učvrste svoju tehnološku poziciju u situaciji sve napetijih odnosa sa zapadnim kompanijama, prouzrokovanih pre svega trgovinskim ratom sa SAD. Stoga bi novosonovana berza trebalo dodatno da umanji zavisnost Kine od stranog kapitala, posebno američkog.
Ovakav potez naročito dobija na značaju posle odluke američkog predsednika Donalda Trampa da zabrani korišćenje 5G tehnologije kineskog tehnološkog giganta „Huawei“, te nakon što su „Alibaba“ i „Tencent“, možda i dve najveće kineske tehnološke kompanije, izašle na berzu u Njujorku. Analitičari ocenjuju da je namera Kine da pojednostavljivanjem propisa dodatno olakša izlazak na berzu tehnološkim stratap kompanijama, koje još nisu dostigle profitabilno poslovanje.

Pročitajte i ovo...