Home VestiPolitika i društvo Zašto je dojenje važno za svetsku ekonomiju

Zašto je dojenje važno za svetsku ekonomiju

by bifadmin

Trend da majke sve manje doje svoju novorođenčad košta svetsku ekonomiju skoro milijardu dolara dnevno, izračunali su kanadski i azijski stručnjaci u studiji „Trošak nedojenja“ („Cost of Not Breastfeeding“), na osnovu rezultata dobijenih u više od stotinu zemalja.

U analizi se navodi da bi globalna ekonomija mogla da uštedi 341 milijardu dolara godišnje kada bi više majki duže dojilo svoju decu, što bi bila osnova za bolju prevenciju od raznih bolesti i preuranjene smrti i direktno bi se odrazilo ne samo na smanjenje zdravstvenih troškova, već i na povećanje produktivnosti na poslu. Naučnici, zato, traže da se pruži veća podrška majkama koje žele duže da doje novorođenčad, te da se to mora smatrati jednim od glavnih ljudskih prava, ističe se u studiji.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) takođe preporučuje da se novorođenčad do šestog meseca života isključivo doje, a da od tada do druge godine života imaju kombinovanu prehranu majčinog mleka i ostale hrane. Isti izvor navodi da dojenje sprečava dijareju i upalu pluća, što su dva najčešća uzroka smrtnosti kod dece najmlađeg uzrasta.
Uprkos tome, svega oko 40 odsto novorođenčadi u svetu tokom prvih šest meseci života hrani se usključivo majčinim mlekom, iako bi se pridržavanjem preporuka Svetske zdravstvene organizacije moglo izbeći oko 820.000 smrti dece godišnje.

Prepreke dojenju su višestruke – od nerazumevanja poslodavaca da se majkama dozvoli dojenje beba i nakon povratka sa porodiljskog bolovanja koje u mnogim zemljama traje svega tri do četiri meseca, preko predrasuda da se to radi na javnim mestima, do agresivnog marketinga proizvođača dečije hrane i industrije lepote da mlada majka ne mora „da uništava“ svoje telo kad već postoje kvalitetne alternative za prehranu beba.

U Svetskoj zdravstvenoj organizaciji ističu kako njihova istraživanja pokazuju da nijedna zemlja u svetu, čak i one najrazvijenije, ne podstiču dovoljno majke da duže doje svoju decu, uprkos dokazima da je to dobro ne samo za zdravlje pojedinca, već i da veoma pozitivno utiče na ekonomiju.

Naučnici su, stoga, uputili apel uoči Međunarodne nedelje dojenja koja počinje 1. avgusta, da što više zemalja usvoji politike koje promovišu dojenje i da prisile poslodavce da pruže veću podršku zaposlenim majkama.

Pročitajte i ovo...