Home Slajder APR će uskoro kažnjavati one koji stvarne vlasnike ne upišu u registar

APR će uskoro kažnjavati one koji stvarne vlasnike ne upišu u registar

by bifadmin

Obavezu evidentiranja podataka o stvarnim vlasnicima imaju: privredna društva, društva u likvidaciji, zadruge, ogranci stranih privrednih društava, poslovna udruženja, udruženja i savezi udruženja, fondacije i zadužbine, ustanove, strana predstavništva privrednih društava, udruženja, zadužbina i fondacija.

Od svih obveznika evidentiranja, do sada je stvarne vlasnike evidentiralo najviše privrednih subjekata (82%), a najmanje su ovu zakonsku obavezu ispunila udruženja (68,5%).

Zamenik Registratora privrednih subjekata Marija Pajić kaže da se podaci o stvarnim vlasnicima mogu razlikovati od onih pravnih/nominalnih vlasnika upisanih u matične registre, kao što je registar privrednih subjekata, koji takođe vodi APR.

Podaci o stvarnim vlasnicima, pored onih koji su zainteresovani da saznaju ko je stvarni vlasnik nekog, na primer, privrednog društva, upravo su važni svim državnim organima, uključujući Narodnu banku Srbije, kao i svim obveznicima po Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

– Svi ti organi vode računa o tome ko je fizičko lice koje suštinski poseduje ili na neki način kontroliše neko privredno društvo ili ustanovu, udruženje, zadužbinu – rekla je Pajićeva i navela da je podatak o stvarnom vlasniku važan, jer se očekuje da će na taj način biti onemogućeno izbegavanje plaćanja poreza ili preduzimanja drugih protivpravnih radnji.

Kada se dođe u situaciju da se ne može utvrditi koje krajnje fizičko lice stoji iza nekog stranog pravnog lica, onda je i registrovan subjekat sam dužan da utvrdi ko je njegov krajnji vlasnik i da Republiku Srbiju na kraju obavesti o tome evidentiranjem tog podatka u Centralnu evidenciju.

Srbija je, navela je Pajićeva, u proteklom periodu morala da preduzme niz mera radi ispunjavanja međunarodnih standarda koji se tiču sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Izvor Ekapija/Tanjug

Pročitajte i ovo...