Home VestiEkonomija Za prvih sedam meseci ove godine rast izvoza 7,2%, a uvoza 10,4%

Za prvih sedam meseci ove godine rast izvoza 7,2%, a uvoza 10,4%

by bifadmin

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za sedam meseci ove godine je iznosila oko 23,8 milijardi evra, što je rast od devet odsto u odnosu na isti period prethodne godine, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Izvezeno je robe u vrednosti od 10,1 milijardi evra i to je povećanje od 7,2 odsto, dok je uvoz povećan za 10,4 odsto, na oko 13,7 milijardi evra.

Deficit je iznosio 3,5 milijardi evra, što je povećanje od 20,6 odsto u poredjenju sa istim periodom prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom je 74,1 odsto i manja je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 76,3 odsto.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 63 odsto ukupne razmene.

Glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije u izvozu su bili Nemačka, Italija, Bosna i Hercegovina, Rumunija i Rusija, a u uvozu Nemačka, Italija, Rusija, Kina i Madjarska.

Drugi po važnosti partner su zemlje CEFTA, sa kojima je Srbija ima suficit u razmeni od 1,3 milijarde dolara, koji je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda (žitarice i proizvodi od njih), električnih mašina i aparata, drumskih vozila, nafte i naftnih derivata i gvoždja i čelika.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...