Home VestiEkonomija Da li će nekadašnji Agrokor preuzeti ceo Merkator?

Da li će nekadašnji Agrokor preuzeti ceo Merkator?

by bifadmin

Mada je predsednik Upravnog odbora Fortenove grupe Maksim Poletajev prošle nedelje izajvio da je preuzimanje celokupne kompanije Merkator već dogovoreno sa slovenačkom vladom, slovenačko Ministarstvo privrede negira da je takav dogovor postignut. U tom ministarstvu ističu da eventualno preuzimanje Meraktorovih akcija koje nisu u vlasništvu Agrokora, a čija se vrednost procenjuje na 50,1 milon evra, zahteva proceduru kojom isključivo rukovode dve nezavisne slovenačke agencije.

Prema izjavama regulatora u Sloveniji i tamošnje Agencije za zaštitu konkurencije,  Fortenova grupa će verovatno morati da uputi javnu ponudu za preuzimanje preostalih akcija Merkatora nakon što pokrene prenos akcija ugašenog Agrokora u novu kompaniju.
Trenutno, Agrokor poseduje 69,75 odsto Merkatora, Sber banka ima 18,54 odsto, a preostalih 11,89 odsto je u vlasništvu različitih banaka, kao i privatnih investitora. Uz trenutnu cenu akcija od 27 evra, preuzimanje svih preostalih Merkatorovih akcija  vredelo bi oko 50,1 milon evra.

Međutim, pre otkupa Agrokorovog udela u Merkatoru i upućivanja javne ponude za preostale akcije, Fortenova mora dobiti saglasnost konzorcijuma slovenačkih banaka i Merkatorovih manjinskih poverilaca, izveštava portal za poslovne informacije Reorg.

U slovenačkom Ministarstvu za privredni razvoj i tehnologiju, izjavili su za ovaj portal da celokupnom procedurom rukovode dve nezavisne slovenačke agencije – Agencija za zaštitu konkurencije i Agencija za tržište hartija od vrednosti.

Maksim Poletajev, predsednik Upravnog odbora Fortenove, izjavio je prošle nedelje da je prenos vlasništva „dogovoren sa slovenačkom vladom“. Dve slovenačke agnecije koje rukovode ovim procesom, međutim, izjavile su za portal Reorg da još nisu službeno obaveštene o prenosu vlasništva, a kada se to dogodi Fortenova grupa je prema slovenačkom zakonu obavezna da ponudi preuzimanje preostalih akcija.
Obaveza objave ponude za preuzimanje nastaje pri bilo kakvoj promeni kontrole nad tragetiranom kompanijom u smislu preuzimanja više od jedne trećine glasačkih prava u toj kompaniji, saopštiili su Reorgu iz Agencije za tržište hartija od vrednosti (ATVP).

Nakon što je dostignut prag od jedne trećine, ponuđač ima tri dana da o svojoj nameri obavesti ATVP, Upravu kompanije koju namerava da preuzme, kao i nadležnu instituciju za zaštitu konkurencije na tržištu.

Pročitajte i ovo...