Home VestiEkonomija Garancija za medicinsku opremu kraća nego za patike

Garancija za medicinsku opremu kraća nego za patike

by bifadmin

Građani koji kupe patike dobiju garanciju od dve godine, ukazuju iz Udruženja za zaštitu potrošača, a država je kineskoj firmi China Sinopharm platila 15 miliona evra za medicinsku opremu za novi Klinički centar u Nišu i dobila garanciju od jedne godine, iako je mogla da traži i više. Garancija je istekla pre osam meseci, pa će svaki kvar koji nastane plaćati građani.

Problemi sa medicinskom opremom za Klinički centar Niš nastali du odmah pošto je ona ugrađena – osporen je, pa oboren tender jer nije bio sproveden po zakonu. Ipak,  medicinski uređaji su ostali u Nišu, jer je tako odlučilo Ministarstvo zdravlja, uz obtazloženje da je u pitanju državni interes. Onda su krenuli i kvarovi – prvo se pokvarila magnetna rezonanca zbog koje je rušen zid, a potom i aparat za zračenje. Prema zvaničnim dokumentima, troškovi za pomenute kvarove su išli na račun dobavljača, pišu „Južne vesti“.

Kada se rezonanca pokvarila u avgustu 2018. godine, u Kliničkom centru Niš su tvrdili da će popravke eventualnih kvarova na opremi finansirati dobavljač u naredne dve godine, jer je za taj period izdata garancija. Ali sitraživanje „Južnih vesti“ pokazuje da to nije tačno.
Prema ugovoru vrednom 15 miliona evra između Ministarstva zdravlja i kineske kompanije China Sinopharm na kupljenu opremu tražena je garancija od samo godinu dana, tako da od januara 2019. godine, popravku opreme plaćaju građani. Za naknadno kupljeni akcelerator garancija je ista, odnosno traje samo jednu godinu.

Na pitanje zašto javnosti nije saopšten tačan podatak o dogovorenim rokovima garancije, direktor KC Niš nije dostavio odgovor radakciji „Južnih vesti“. S druge strane, Ministarstvo zdravlja u ovako kratkim garancijama ne vidi ništa sporno.

„Garancija od dve godine je predviđena Zakonom o zaštiti potrošača koji jasno definiše da je potrošač fizičko lice koje na tržištu pribavlja robu ili usluge u svrhe koje nisu namenjene njegovoj poslovnoj ili drugoj komercijalnoj delatnosti, stoga se odredbe zakona o zaštiti potrošača ne mogu, u ovom konkretnom slučaju, odnositi na Ministarstvo zdravlja i Klinički Centar Niš“, ističu u Ministarstvu.

Da jednogodišnja garancija nije protivzakonita saglasan je i Nenad Bumbić iz Udruženja za zaštitu potrošača. Naglašava, međutim, da je država trebalo da zahteva dužu garanciju.

„Ovako ispada da je važnije da patike traju duže nego magnetna reznonanca ili skener“, ističe Bumbić i dodaje da se neprimereno kratkim rokom garancije omogućava snižavanje cene opreme i da što veći broj kompanija učestvuje na tenderu, pa i one koje ne mogu da obezbede rezervne delove i servis duže od godinu dana.

Podsetimo, istraživanje „Južnih vesti“ pokazalo je i da je država platila 5,4 miliona evra preko cene za samu izgradnju KC Niš i to na račun probijenih rokova i dodatnih radova.

 

Izvor: Južne vesti

Pročitajte i ovo...