Home VestiEkonomija Nekadašnji jugoslovenski gigant „Boreli“ izdaje 12 prodavnica širom Srbije

Nekadašnji jugoslovenski gigant „Boreli“ izdaje 12 prodavnica širom Srbije

by bifadmin

Nekadašnji jugoslovenski gigant za proizvodnju obuće „Boreli“ iz Sombora izdaje 12 svojih prodavnica u isto toliko gradova širom Srbije. „Boreli“ je naslednik  fabrike „Borovo“ koja je u bivšoj Jugoslaviji proizvodila 23 miliona pari obuće godišnje i zapošljavala 23.000 radnika. 

Nekadašnji jugoslovenski gigant za proizvodnju obuće „Boreli“ iz Sombora izdaje lokale u Arilju, Kanjiži, Mionici, Pirotu, Rekovcu, zatim u Vladičinom Hanu, Leskovcu, Kladovu, Soko Banji, kao i Kragujevcu, Kovinu i Plandištu. Javno otvaranje ponuda održaće se 30. avgusta ove godine u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika u Novom Sadu, izveštava Tanjug. 

Firma „Boreli“ iz Sombora je nakon raspada Jugoslavije postala naslednik fabrike „Borovo“ iz Hrvatske. Na ovim prostorima bila je čuvena i po proizvodnji popularnih borosana i startas patika.

Ova firma je otišla u bankrot 2016. godine, a u vlasništvu nekadašnjeg proizvođača obuće ostalo je više od 90 prodavnica širom Srbije.

Fabriku „Bata – jugoslavenska tvornica gume i obuće d.d. Borovo“ osnovao je 1931. češki industrijalac Jan Bata u okolini Vukovara u Hrvatskoj. Zlatno vreme ove fabrike obuće bilo je u Jugoslaviji tokom 80-tih godina prošlog veka kada je „Borovo“ zapošljavalo širom zemlje 23.000 ljudi, proizvodilo se 23 miliona pari obuće godišnje, 580.000 komada auto guma i 12.500 tona gumeno-tehničke robe.

Posle raspada SFRJ „Borovo“ je nastavilo da postoji u Hrvatskoj, a 1997. godine fabrika obuće u Somboru promenila je ime u „Boreli“.

Pročitajte i ovo...