Home Posle 5 Koliko košta Grenland?

Koliko košta Grenland?

by bifadmin

Grenland insistira da nije na prodaju, uprkos naporima američkog predsednika Donalda Tramp da ga kupi. Ipak, to nije prepreka da se pokuša procena koliko bi akvizicija najvećeg ostrva na svetu koštala Ameriku?

Cena Grenlanda bi zavisila od toga koliko je Americi potrebno ostrvo i zašto joj je potrebno, a Trampovi motivi nisu jasni, piše CNN Business.

Ovo nije prvi put da SAD pokušava da kupi Grenland. Naime, američke vlasti su 1946. godine ponudile Dancima 100 miliona dolara u zlatu u zamenu za njihovu autonomnu pokrajinu. Ako uračunamo inflaciju, to bi danas bilo oko 1,3 milijarde dolara. Amerika je i u prošlosti kupovala teritorije od drugih zemalja pa bismo upravo u tim podacima mogli da saznamo koliko su SAD spremne da plate za Grenland.

Vašington je 1917. godine baš od Kopenhagena kupio Američka Devičanska Ostrva za 25 miliona dolara u zlatu, to bi danas iznosilo oko 500 miliona dolara. Takođe, Amerika je 1867. za 7,2 miliona dolara u zlatu kupila Aljasku od Rusije, a 1803. Liuzijanu od Francuske za 15 miliona.

Ipak, saradnik Instituta za Amerike sa Univerziteta u Londonu Ivan Morgan smatra da bi Grenland bio mnogo skuplji.

„Amerika je 1867. godine kupila Aljasku za kikiriki – oko 125 miliona dolara u današnjem novcu. Grenland bi bio mnogo skuplji jer se vreme promenilo“, kaže Morgan i dodaje da bi kupovina danskog ostrva zahtevala sporazume i razne pravne procese u Danskoj, Grenlandu, SAD ali i Evropskoj Uniji.

„To ne bi bilo kao kupovina golf terena. Ako bi se i došlo do sporazuma, cena bi bila ekstremno visoka. Ona bi se merila sigurno u milijardama dolara, a verovatno čak i u bilionima (hiljadama milijardi)“, rekao je Morgan.

Na Grenlandu se već nalazi najsevernija američka vojna baza sa radarima i sistemima za rano detektovanje ruskih interkontinentalnih balističkih raketa.

Takođe, na najvećem svetskom ostrvu se nalaze velike neeksploatisane zalihe gasa, nafte i retkih minerala.

Morgan međutim smatra da je Tramp zainteresovan za Grenland zbog svoje zaostavštine.

„Ovo mi sve liči na izborno pitanje, jer nema šanse da se bila šta reši pre predsedničkih izbora 2020. godine. Međutim ako osvoji i drugi mandat, kupovinu Grenlanda bi mogao da vidi kao svoju zaostavštinu i krene još jače da zagovara ovu ideju“, zaključio je Morgan.

Tramp je otkazao posetu Kopenhagenu jer Danska nije zainteresovana za prodaju Grenlanda.

Izvor Investitor.me

Pročitajte i ovo...