/ Posle 5 / Novi model „sunčanog“ automobila
BiF Analize Čitajte B&F online

Novi model „sunčanog“ automobila

This post has already been read 468 times!

Hjundai, južnokorejski proizvođač automobila, prošle godine je obelodanio planove da opremi vozila solarnim panelima da bi u avgustu ove godine predstavio svoj prvi unapređeni model Sonatu na hibridni pogon, koji do određene mere pokreće i Sunce.

Kompanija Hjundai nije revolucionarni izumitelj solarnih vozila, jer prvi „Suncomobil“ je osmišljen i proizveden još u drugoj polovini 20. veka. Od 1990. godine automobili na solarni pogon se, u organizaciji Dženeral Motorsa, utrkuju kroz Sjedinjene Američke Države, a od 2013. godine se javljaju i na tržištima vozila za komercijalnu upotrebu. Ono što predstavlja novinu jeste poboljšana tehnologija sistema za prenos snage koja, prema tvrdnjama proizvođača, smanjuje trenje tokom prenosa, te na taj način produžava životni vek menjača. Mogućnost podešavanja brzine prenosa se takođe pozitivno odražava na vlasnika kroz uštedu goriva.

Na krovu automobila su postavljene solarne ćelije od silicijuma koje na dnevnom nivou mogu da napune od 30 do 60 odsto baterije. Hjundai pretpostavlja da bi svakodnevno šestočasovno punjenje omogućilo vozaču da godišnje pređe dodatnih 1300 km. Delimična vožnja na električnu energiju iz solarnih panela posledično smanjuje ispuštanje štetnih gasova u atmosferu.
Iako krovni sistem solarnih panela još nije dovoljno razvijen da bi u potpunosti napajao vozilo neophodnom količinom energije, postoji nada da nam jednog dana za kretanje na točkovima neće uopšte trebati zagađujući energenti.

Nova hibridna Sonata je već dostupna na tržištu matične zemlje kompanije Hjundai, a uskoro će jezditi i putevima Severne Amerike. Proizvođač trenutno ne planira njen proboj na tržište Evrope.

Izvor: Energetski portal

Send Us A Message Here

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close