Home VestiIT i nauka Tehnološke firme vodeće među 100 najvećih svetskih kompanija

Tehnološke firme vodeće među 100 najvećih svetskih kompanija

by bifadmin

Microsoft je u proteklih godinu dana smenio Apple sa mesta najvrednijeg akcionarskog društva u svetu, a među 100 svetskih kompanija sa najvećom tržišnom kapitalizacijom, polovinu čine američke firme. U prvih deset ubedljivo preovlađuju tehnološke i kompanije za elektronsku trgovinu, a tehnološki sektor je po ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji na prvom mestu, ispred finansijskog, dok je na trećem mestu zdravstvo.

Tržišna kapitalizacija 100 najvećih svetskih kompanija porasla je za 1.040 milijardi američkih dolara, odnosno 5% tokom godinu dana, od marta prošle do marta ove godine, navodi se u današnjem, najnovijem  izveštaju „Global Top 100“ revizorsko konsultantske kompanije PwC. To je znatno slabiji rast u odnosu na rezultat u prošlogodišnjem izveštaju, kada je povećanje tržišne kapitalizacije iznosilo 15%, a lošiji pokazatelji su posledica veoma otežanih tržišnih uslova, ocenjuje se u izveštaju.
Rastu tržišne kapitalizacije tokom analiziranih 12 meseci prvenstveno su doprinele američke kompanije. Kompanije iz SAD već petu godinu zaredom čine više od polovine (54%) firmi na listi „Global Top 100“ i učestvuju sa 63% u ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji najboljih svetskih kompanija, što se objašnjava povoljnom klimom u ukupnoj američkoj privredi.
Sitaucija u Kini je lošija, budući da su kineske kompanije koje su rangirane na ovoj listi zabeležile manju tržištnu kapitalizaciju za 4%. Najlošija je situacija u Evropi, gde je tržišna kapitalizacija rangiranih kompanija umanjena za 5%, a tri evropske kompanije su ispale sa liste „Global Top 100“.
Tehnološki sektor i dalje dominira među 100 svetskih kompanija sa najvećom tržišnom vrednošću, ispred finansijskog, dok je na trećem mestu zdravstvo. Tehnološke kompanije su zadržale vodeću poziciju iako su ostvarile manji rast (6%) u odnosu na zdravstvo, potrošačke usluge i telekomunnikacije, što su delatnosti koje su zabeležeile najveći rast (15%) tokom analiziranih 12 meseci.
U prvih deset kompanija na listi preovlađuju tehnološke i kompanije za elektronsku trgovinu: Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet, a slede ih Facebook na šestoj poziciji, te Alibaba i Tencent na sedmom i osmom mestu.
Microsoft je vodeći mereno apsolutnim povećanjem tržišne kapitalizacije za 29% u odnosu na prethodnu godinu, a slede ga Apple, Amazon i Alphabet.

Pročitajte i ovo...