Home Posle 5 Pao broj milijardera, najbogatiji i dalje Džef Bezos

Pao broj milijardera, najbogatiji i dalje Džef Bezos

by bifadmin

Broj milijardera na svetu i njihovo bogatstvo ove godine su se smanjili, i to tek drugi put u poslednjoj deceniji, što dokazuje da čak i najbogatiji nisu imuni na ekonomske udare i slabljenje tržišta deonica. Prema poslednjem prebrojavanju američkog Forbesa, trenutno ima 2.153 milijardera, 55 manje nego pre godinu dana.

Od toga je rekordnih 994, ili 46%, siromašnije (relativno gledano) nego što su bili prošle godine.

Sveukupno, ultrabogati vrede 8,7 biliona dolara, što je za 400 milijardi dolara manje od 2018.
Ukupno 11% članova prošlogodišnje liste, odnosno 247 ljudi, ispalo iz redova najbogatijih, najviše od 2009. godine, u jeku globalne finansijske krize.

Azijsko-pacifički je najviše pogođen padom broja milijardera – ove godine ih je 60 manje nego prošle. Pad je predvodila Kina, koja ima 49 manje milijardera nego pre godinu dana.
Evropa, Bliski Istok i Afrika također su izgubili milijardere.

Amerika, koju pokreće preporođeni Brazil, i SAD su jedina dva svetska regiona koja ove godine beleže više milijardera nego godinu dana ranije. U SAD-u ih je trenutno rekordnih 607 i tamo živi 14 od 20 najbogatijih na svijetu.

Gledano pojedinačno, osnivač Amazona Džef Bezos ponovno je broj 1 na svetu po bogatstvu, s imovinom od 131 milijardu dolara, a sede ga Bil Gejts (96,5 milijardi), Voren Bafet (82,5 milijardi), Bernar Arno s porodicom (76 milijardi) te Karlos Slim Helu, takođe s porodicom (64 milijardi dolara).

195 pridošlica

Čak i u teškim vremenima, snalažljivi i nemilosrdni preduzetnici pronašli su nove načine da se obogate: 195 pridošlih pridružilo se redu najbogatijih.

Najbogatiji pridošlica je Colin Huang, osnivač kineske diskontne maloprodaje Pinduoduo, koja je u julu izašla na američko tržište.

Ostali novi ulagači uključuju Danijela Eka i Martina Lorentzona iz Spotify-ja, Jamesa Monseesa, Juul Labs, Adama Bowena i Daniela Lubetzkyja, osnivače Kind bara i kozmetičarku -“čudo od djeteta” – Kajli Džener, koja je s 21 godinu najmlađa milijarderka na svetu.

Investitor.me

Pročitajte i ovo...