Home Posle 5 Tramp hoće da otkupi Grenland od Danske

Tramp hoće da otkupi Grenland od Danske

by bifadmin

Wall Street Journal i The Guardian danas prenose da je američki predsednik „pokazao interesovanje“ za teritoriju koja pripada Kraljevini Danskoj.

Svi su do sada navikli na Trampovo hvalisanje i neočekivane predloge, ali ovaj je skrenuo pažnju i najhladnokrvnijim analitičarima. Kako piše Wall Street journal, predsednik SAD je naložio svojim ekonomskim savetnicima da „istraže sve mogućnosti“ eventualnog otkupa.

Da su neka druga vremena u pitanju, možda njegov predlog i ne bi bio toliko neobičan. Rusi su 1867. godine prodali Amerikancima Aljasku, na primer, ali pitanje je da li bi to uradili i danas, sve i da međunarodna zajednica odobrava ovakvu razmenu teritorija, imajući u vidu bogatstvo prirodnih sirovina, minerala i energenata koji leže pod snegom i ledom (koji se topi i olakšava eksploataciju, baš kao i kada je Grenland u pitanju).

Trampov predlog u Danskoj je dočekan prvo sa nevericom, a onda i pošalicom, kada su pojedinci okačili procenu vrednosti „nekretnine“ od 811.000 kvadratnih milja na stručni portal Zillow.

No, najlepše od svega je da ovo nije prvi predlog za preuzimanje Grenlanda, pa ni „teritorijalna transakcija“ između SAD i Danske u poslednjih stotinak godina. Kako Guardian podseća, 1946. godine je Hari Truman ponudio Dancima 100 miliona dolara za ovu ogromnu teritoriju, a 1917. su Amerikanci od Danaca otkupili ostrva Danske Zapadne Indije, koja su danas poznatija pod imenom Američka Devičanska ostrva.

Pročitajte i ovo...