Home Posle 5 Život u pećinama sve popularniji u Kini

Život u pećinama sve popularniji u Kini

by bifadmin

Više od 30 miliona Kineza živi u pećinama, pri čemu najam jednosobne iznosi 30 evra mesečno, a trosobna sa kupatilom može da se kupi za nešto više od 40.000 evra. Problem na tržištu je u tome što je potražnja veća od ponude.

Milioni Kineza svake večeri odlazi svojoj kući na spavanje – ispod zemlje. Procenjuje se da više od 30 miliona Kineza živi u pećinama ili zemunicama, a mnogi od njih se nalaze u kineskoj pokrajini Šensi u centralnoj Kini. Tamo je zemljište veoma porozno i postoje brojne pećine i udubljenja u terenu zgodne za naseljavanje.

Pećine su obično iskopane na strani brda, a vrata u ovakvu kuću se pokrivaju prirodnom zavesom od pirinčanog papira, kineske vrste papira napravljenog od mešavine raznih lokalnih biljaka. Bogatije pećine imaju više prostorija, koje služe kao sobe koje su stanovnici pregradili klasičnim ciglama.

Obična, jednosobna pećina se može iznajmiti za 30 evra mesečno, a trosobna pećina sa kupatilom može da se kupi za malo više od 40.000 evra, piše Los Anđeles Tajms, koji je nedavno napravio reportažu o ovom fenomenu. Problem na tržištu je, međutim, to što večina stanara ne želi da napusti svoje domove pod zemljom, pa je ponuda za iznajmljivanje i prodaju veoma skromna.

Pećine su izuzetno zanimljive za turiste. U španskim pećinama razvijaju Svemirski turizam, a u Kapadokiji postoji pećinski hotel – Gamirasu.

Izvor: Travel magazin

Pročitajte i ovo...