Home VestiEkonomija Gorenje plaća zaposlenima da dovedu nove radnike

Gorenje plaća zaposlenima da dovedu nove radnike

by bifadmin

U nemogućnosti da pronađe dovoljno potrebnih radnika na tržištu rada koji su voljni da rade u proizvodnji, kompanija Gorenje je u Sloveniji primenila potpuno novu metodu za pronalaženje radne snage. Svojim zaposlenima nudi 100 evra ako predlože odgovarajućeg kandidata za posao, a ako ovaj ostane da radi u fabrici dva meseca nakon probnog perioda, zaposleni koji ga je doveo dobiće 200 evra nagrade.
Zbog povećane potražnje i proizvodnje kućnih aparata, kompanija Gorenje u Sloveniji je objavila konkurs za zapošljavanje novih 180 radnika, ali je tokom avgusta uspela da zaposli samo njih sto, jer nema dovoljno radne snage na tržitu. Kompaniji je neophodno da do kraja septembra pronađe i preostalih 80 ranika, ali pošto nema zainteresovanih za rad u proizvodnji, doneta je odluka da se po prvi put potraga za novim ljudima sprovede na drugačiji, prilično neuobičajen način.
Kako je izjavila Mateja Celin iz službe za odnose s javnošću Gorenja za slovenački list „Večer“, kompanija  svojim zaposlenima nudi nagrade ako predlože potencijalnog novog radnika za posao u proizvodnji. Pozvali su zaposlene da svojim poznanicima, susedima, i rođacima daju informacije o mogućnostima zaposlenja.
„Ako njihov kandidat uspešno završi mesec dana probnog rada, zaposlenom koji je predložio radnika nudimo 100 evra bruto. Ako kandidat bude radio dva meseca, zaposleni u Gorenju koji ga je preporučio dobiće bruto nagradu u iznosu od 200 evra. Nagrade će se isplaćivati zajedno s platama za novembar, a dosad smo dobili oko 50 kandidata za rad u proizvodnji“, kaže Mateja Celin. U pitanju je rad na određeno vreme koji će trajati najmanje dva meseca, odnosno do kraja godine. „Ako bi povećane potrebe za radnicima potrajale duže, shodno tome bi se produžio i angažman novih radnika“, najavljuje Celin.
Ona dodaje da će kompanija zapošljavati nove ljude i ubuduće, i to ne samo na određeno vreme, jer je u planu izgradnja nove fabrike  televizora, za koju se očekuje da postupno zaposli oko hiljadu novih radnika.
Predviđeno je da će fabrika početi sa radom za godinu dana, a plan je da se u početku  godišnje proizvede oko milion televizijskih uređaja i u te svrhe zaposli između 300 i 400 radnika. U drugoj fazi širenja fabrike, koja bi trebalo da se završi do 2023. godine, planira se povećanje godišnje proizvodnje na četiri miliona televizora, a da se broj zaposlenih poveća na hiljadu radnika. Slovenačka vlada je tim povodom najavila i spremnost da podrži uvećanje kinsekih investicija, uključujući i sufinanisranje Hisenseove fabrike televizora Gorenje u Velenju.
Inače, Gorenje Grupa je u prvih šest meseci ove godine ostvarila 567,5 miliona evra prihoda, što je 1,6 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Prva polovina godine završena je s neto gubitkom od 29,5 miliona evra. Prema objašnjenju kineskih vlasnika, jun je prvi mesec u kojem je nakon višemesečnog negativnog poslovanja ostvarena dobit.

Pročitajte i ovo...