Home VestiEkonomija Menjaju se uslovi za poslovanje paušalaca, radna grupa zaobiđena

Menjaju se uslovi za poslovanje paušalaca, radna grupa zaobiđena

by bifadmin

Vlada Srbije najavila je izmene Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje koji će sadržati test samostalnosti preduzetnika paušalaca, kao i s tim povezan paket poreskih olakšica. Planirano je da izmene stupe na snagu 1. januara 2020. godine. Ovim izmenama biće značajno promenjeni uslovi za poslovanje preduzetnika i preduzetnika paušalaca, a radna grupa za unapređenje paušalnog oporezivanja nije učestvovala u formulaciji predloženih rešenja, kaže za eKapiju jedan od njenih članova Đerđ Pap.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će biti uveden test samostalnosti preduzetnika, izmenom člana 85 Zakona o porezu na dohodak građana, jer poslodavci umesto zaposlenih, iz poreskih razloga, angažuju preduzetnike, najčešće one koji se paušalno oporezuju.

– Na taj način želimo da utvrdimo da li je neko angažovan kao pravi preduzetnik, ili kao zamena za zaposlenog – rekao je Mali.

Iako test samostalnosti i kriterijumi po kojima će se određivati nisu zvanično objavljeni, Mali je naveo da će neki od kriterijuma biti da li pretežni nivo prihoda ostvaruje od jednog klijenta i od njegovih povezanih lica, da li od poslodavca zavisi kada će preduzetnik koristiti godišnji odmor, da li za rad koristi prostorije i opremu poslodavca ili da li poslodavac organizuje stručno usavršavanje za preduzetnika.

On je naveo da ako se ispostavi da preduzetnik ispunjava većinu kriterijuma, onda je reč o zameni za zaposlenog i da će za takav slučaj biti predviđeno da se porez plaća po pravilima za ostale prihode, ali bez priznavanja normiranih troškova – porez 20%, doprinosi za PIO – 26% i doprinosi za zdravstveno ukoliko nije osiguran po drugom osnovu – 10,3%.

– Ukoliko se ispostavi da je lice angažovano kao pravi preduzetnik, onda se na njega primenjuje opšti režim paušalnog oporezivanja – navodi se na sajtu Ministasrtva finansija.

Dakle, svi koji imaju paušalne agencije i koji sarađuju sa nekoliko klijenata, neće osetiti nikakve promene u poslovanju. Međutim, kompanije koje upošljavaju radnike na puno radno vreme kao paušalce ubuduće neće moći tako da posluju – ali će od početka naredne godine imati specijalnu mogućnost da donedavno angažovane paušalce sada i zaposle kao punopravne radnike uz poreske olakšice.

Rad na reformi paušalnog oporezivanja započet je krajem 2018. formiranjem Radne grupe, a fokus je tada stavljen na digitaliziaciju poreske uprave i smanjenje administracije. Novi, predloženi paket mera nije posledica rada radne grupe za unapređenje paušalnog oporezivanja koju je oformila Vlada Srbije, kaže za eKapiju jedan od njenih članova Đerđ Pap.

– Mislim da će ukoliko se tako nešto usvoji, to imati veoma negativne posledice po IT zajednicu, jer će se ljudi snalaziti na druge načine ako ne budu imali ovu opciju. To će biti i štetno za državu šire gledano, počev od odlaska iz zemlje, do otvaranja firmi u inostranstvu – kaže Pap za eKapiju.

Radna grupa je, prema njegovim rečima dala određene preporuke, a među njima je bilo i onih koje se odnose na to ko sve može paušalno da se oporezuje.

– Smatrali smo da nije pravično da se kao paušalci oporezuju advokati, a ne i računovođe i poreski savetnici, te je naš predlog bio da i oni uđu u sistem paušalnog oporezivnja – rekao je Pap.

Prema raspoloživim podacima u januaru 2019. godine je postojalo 117.707 preduzetnika paušalaca. Najzastupljenije delatnosti su taksi prevoz – 11.322, advokati – 10.064, računarsko programiranje – 8.071, delatnost frizerskih i kozmetičkih salona – 6.964 i konsultantske aktivnosti u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem – 5.565.
Izvor Ekapija

Pročitajte i ovo...