Šljiva je u Srbiji i dalje najzastupljenija vrsta voća, ali su od 2013. do 2018. godine površine pod šljivom smanjene sa 76.805 hektara na 72.224 hektara, pokazuje analiza Republičkog zavoda za statistiku. Ukupna proizvodnja šljive je sve manja u posmatranom periodu (606.599 tona u 2013. godini, a 430.199 tona u 2018.).
Takođe, u posmatranom periodu prosečan prinos šljive je smanjen i oscilira između 4,59 tona po hektaru prošle godine i 7,90 tona u 2013.
Šljiva je po površinama i dalje dominantna vrsta, a jabuka je na drugom mestu. Najviše površina koje su korišćene u voćarstvu u 2018. godini za proizvodnju voća otpada na proizvodnju šljive (72.923 ha ili 39,87 odsto ukupnih površina), jabuka je na drugom mestu (26.658 ha ili 14,57 odsto), a zatim slede malina (24.901 ha ili 13,61 procenta) i višnja (19.579 ha ili 10,70 odsto ukupnih površina voćnjaka).
Pored Srbije, poznati svetski proizvođači šljive po količini i prinosu su: Kina, Indija, Rumunija, Čile, Turska, Iran, Bosna i Hercegovina, Italija i Sjedinjene Američke Države.
U analizi se navodi da su evidentne značajne oscilacije godišnjih prinosa šljive po hektaru ukupno i po regionima. Prinos veći od prosečnog ostvaren je u Regionu Vojvodine i u Beogradskom regionu, a ovi regioni raspolažu vrlo malim delom površina pod šljivom. Istovremeno, regioni koji raspolažu pretežnim delom površina pod šljivom (Region Šumadije i Zapadne Srbije i Region Južne i Istočne Srbije) ostvarili su opadajući i ispodprosečan prinos.
Izvor Nova ekonomija/Blic