Home VestiEkonomija 15 azijskih zemalja dogovorilo se o uslovima najvećeg trgovinskog pakta na svetu

15 azijskih zemalja dogovorilo se o uslovima najvećeg trgovinskog pakta na svetu

by bifadmin

Lideri 15 azijskih zemalja dogovorili su se o uslovima potencijalno najvećeg trgovinskog pakta na svetu, saopšteno je sa samita ASEAN-a, dok je Indija odgodila odluku o pridruživanju tom sporazumu zbog neslaganja sa ukidanjem tarifa, trgovinskog deficita sa drugim zemljama i necarinskih barijera.

Sporazum pod nazivom Regionalno sveobuhvatno ekonomsko partnerstvo (RCEP) podržava Kina, zatim desetočlana Asocijacija nacija jugoistočne Azije (ASEAN), kao i Japan, Južna Koreja, Australija i Novi Zeland.

– Konstatovali smo da je 15 zemalja učesnica RCEP-a zaključilo pregovore na bazi teksta sporazuma za svih 20 poglavlja i o svim suštinskim pitanjima pristupa njihovim tržištima – navodi se u saopštenju lidera sa samita u Bangkoku, o sporazumu koji bi trebalo da bude potpisan 2020. godine, javlja Reuters i dodaje da je trgovinski rat SAD i Kine dao novi zamah dugogodišnjim pregovorima o stvaranju tog trgovinskog bloka.

– Indija ima značajna otvorena pitanja, koja i dalje nisu rešena. Konačna odluka Indije zavisiće od zadovoljavajućeg rešavanja tih pitanja – dodaje se dalje.

Indija strahuje da bi sporazum, koji zahteva postepeno ukidanje carina, otvorio njeno tržište poplavi jeftine kineske robe i poljoprivrednih proizvoda iz Australije i Novog Zelanda, što bi ugrožilo lokalne proizvođače u toj zemlji.

Izvor: eKapija, Tanjug

Pročitajte i ovo...