Home VestiEkonomija Da li je paladijum budućnost investiranja?

Da li je paladijum budućnost investiranja?

by bifadmin

Tokom prošle godine, cena paladijuma je skočila za čak 70 odsto, da bi početkom ove godine, cena ovog plemenitog metala premašila cenu zlataCena zlata se trenutno kreće oko 1.450 dolara za uncu, dok je cena paladijuma od septembra prešla nivo od 1.650 dolara za uncu.

Zašto je ovaj metal toliko vredan i skup?

Paladijum i platina koriste se kao katalizatori koji kontrolišu emisiju štetnih gasova prilikom sagorevanja goriva. Paladijum se pre svega koristi kao katalizator u motorima koji rade na benzin, dok se platina koristi u motorima koji rade na dizel. U razvijenom svetu, motori na benzin su već neko vreme popularniji, što je imalo značajan pozitivan uticaj na potražnju za paladijumom.

Sve oštriji standardi o emisiji štetnih gasova u Evropi i Kini podstiču prelaz na motore koji koriste benzin. S druge strane, snabdevanje paladijumom je ograničeno, sa Rusijom i Južnom Afrikom kao najvećim proizvođačima, što je jedan od ključnih faktora upornog rasta cene.Najveću prepreku daljem rastu cene paladijuma predstavljaju nedavno usporavanje svetskog ekonomskog rasta i produženi trgovinski rat. Ovi faktori mogu negativno uticati na automobilsku industriju, a samim tim i na potražnju za paladijumom.

Cena paladijuma za sada ne pokazuje znake posustajanja, ali negativni ekonomski podaci iz SAD objavljeni prošle nedelje šalju signal upozorenja. Međutim, ukoliko ekonomija Sjedinjenih Američkih Država nastavi da se razvija, a Kina i SAD postignu trgovinski sporazum, postoji nezanemarljiva šansa da će cena paladijuma nastaviti sa rastom u narednom periodu.Najveću prepreku daljem rastu cene paladijuma predstavljaju nedavno usporavanje svetskog ekonomskog rasta i produženi trgovinski rat. Ovi faktori mogu negativno uticati na automobilsku industriju, a samim tim i na potražnju za paladijumom.

Cena paladijuma za sada ne pokazuje znake posustajanja, ali negativni ekonomski podaci iz SAD objavljeni prošle nedelje šalju signal upozorenja.

Izvor Bankar.me/Kapital.rs/Kamatica

Pročitajte i ovo...