Home VestiEkonomija Evropa stopira kredite za gasne projekte

Evropa stopira kredite za gasne projekte

by bifadmin

Evropska investiciona banka (EIB) usvojila je nove kriterijume za finansiranje energetskih projekata, fokusirane na globalnu borbu protiv klimatskih promena, najavljujući da će od kraja 2021. godine obustaviti kreditiranja projekta vezanih uz fosilna goriva, javila je agencija RojtersNova kreditna politika EIB podrazumeva da će ta banka ubuduće finansirati samo projekte koji će pri proizvodnji jednog kilovata energije dokazano emitovatii manje od 250 grama ugljen-dioksida. Time se de fakto diskvalifikuju tradicionalne elektrane na gas, ocenila je agencija Rojters.

Projekti bazirani na upotrebi prirodnog gasa će, kako se navodi, ubuduće morati da budu bazirani na „novim tehnologijama“, poput hvatanja i skladištenja ugljenika, uz kombinovanje proizvodnje toplotne i električne energije ili dodavanjem fosilnom prirodnom gasu obnovljivih gasova, odlučili su čelnici EIB.

Banka navodi da je predlog nove kreditne politike dobio „ogromnu“ podršku.

Odluka EIB bila je očekivana s obzirom da su ministri finansija članica EU prethodno jednoglasno podržali predlog no postepenom gašenju finansijske podrške projektima vezanim uz fosilna goriva radi globalne kampanje protiv klimatskih promena.Hrvatska agencija Hina podseća da je Rojters početkom ove sedmice najavio, pozivajući se na poverljive dokumente, da će finansiranje projekata u Ukrajini, Hrvatskoj i drugim evropskim zemljama partnerima možda biti nastavljeno, s obzirom da je Mađarska zatražila izuzeće.

Razlog nastavka finansiranja bila bi bojazan da će te zemlje u protivnom biti prisiljene da se oslone na Rusiju kao velikog distributera prirodnog gasa.

Izvor Fonet/Kamatica

Pročitajte i ovo...