Home VestiEkonomija Američki investicioni fond KKR kupio medijsku kuću Axel Springer

Američki investicioni fond KKR kupio medijsku kuću Axel Springer

by bifadmin

Američki investicioni fond KKR postao je najveći akcionar najveće nemačke medijske kuće Axel Springer, plativši 3,2 mlrd USD dolara za 43,54% akcija.

KKR je kupio 42,5% akcija od manjinskih akcionara i još 1,04% na berzi, čime je pretekao udovicu osnivača kompanije Fridu Springer koja je zadržala 42,6% akcija i izvršnog direktora kompanije Matiasa Doepfnera koji ima 2,8% akcija.

Kupovina je obavljena po ceni od 63 EUR po akciji, nakon što je ova nemačka medijska kuća procenjena na 6,8 mlrd EUR.

Axel Springer bio je jedan od poslednjih velikih medijskih biznisa u vlasništvu porodice.

Takođe, Axel Springer jedan je od vlasnika najveće medijske kuće u Srbiji, Ringier Axel Springera, koji izdaje dnevni list Blic.

KKR, koji je donedavno bio vlasnik N1 televizije u Srbiji, morao je da traži saglasnost Komisije za zaštitu konkurencije Srbije, koja mu je prošle nedelje odobrila da se upiše kao novi vlasnik.

U detaljnom izveštaju Komisije utvrđeno je da Ringier Axel Springer nije monopolista na srpskom tržištu, a prikazani su i detaljni podaci medijske slike u zemlji.

Komisija je utvrdila da Ringier Axel Springer kontroliše između 70 i 80% tržišta štampanja dnevnih novina, Borba i Politika su po 10-20%.

Što se tiče prodaje dnevnih novina, Blic ima 10-20% udela, Informer 20-30%, Novosti 10-20%, kao i Kurir, Srpski telegraf i Alo.

Na tržištu magazina Ringier Axel Springer dominira u segmentu ženskih časopisa (Blic žena, Blic puls) gde ima tržišni udeo od 40-50%.

U segmentu časopisa sa ekonomskom i političkom sadržinom u vlasništvu drži nedeljnik NIN koji ima 20-30% tržišta.

Konkurenti ovog društva, kako je utvrdila Komisija za zaštitu konkurencije, u delu ženskih magazina su Color Press Group, sa izdanjima Scandal, Svet, Star, Hello, Gloria, Story, koji kontrolišu 50-60% tržišta, i Adria Media Group 5-10%.

U segmentu časopisa sa ekonomskom i političkom sadržinom konkurenti ovog društva su: NIP Nedeljnik, izdavač Nedeljnika, tržišni udeo 30-40%, i Pečat i Vreme sa 10-20.

U marketinškom delu ova kompanija kontroliše 20-30% tržišta, kao i Adria Media Group i Color Media.

Izvor: eKapija, Nedeljnik

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar