Home VestiEkonomija Da li kupiti ili iznajmiti garažu?

Da li kupiti ili iznajmiti garažu?

by bifadmin

Iznajmljivanje garažnih mesta u većim gradovima košta od 50 do 140, pa i više evra mesečno, dok su cene garaža za prodaju od 450 do 1.000 za kvadrat. Tako su cene garaža dostigle cenu stanova i po kvadratu i za mesečnu kiriju, a „Blic“ je istraživao šta je isplativije, kupiti ili iznajmiti garažu.

Vlasnici automobila u velikim gradovima imaju problema sa nalaženjem parking mesta, a pogotovo ako žele svog ljubimca na četiri točka da smeste u garažu. Prednosti garaža su brojne, od toga da automobilima ne propada farba zbog sunca, do „zimskih radosti“ kao što su struganje leda, hladna kabina, otežani start, ali i zbog manje opasnosti od krađe. Ali takvo zadovoljstvo košta.

U najpovoljnijem položaju su kupci zgrada u novogradnji, jer je propisima predviđeno da svaki stan ima bar jedno garažno ili parking mesto. Ali za to moraju dodatno da plate.
Nebojša Lazarević iz Beograda kupio je nedavno stan na Novom Beogradu, ali bez garažnog mesta.

– Prethodni vlasnik nije bio vozač, pa je ranije prodao svoju garažu, tako da za svoj auto iznajmljujem prostor u blizini i to me košta 140 evra mesečno. To je u redu ako je u pitanju kraći period, ali na duže se ne isplati. Sada mi jedino preostaje da čekam da mi neko od komšija proda svoj prostor, ili ako se pojavi nešto adekvatno. Ukoliko imate auto, razmišljajte na vreme – objašnjava Nebojša.
Kupci stanova u novogradnji, kako objašnjavaju investitori, prilikom kupovine stana traže i garažu, međutim, nemaju sve zgrade garažni prostor.

– Kada gradimo, uglavnom planiramo i garažni prostor, međutim, treba napomenuti da nemaju sve zgrade garažna mesta. Najpraktičnije su podzemne garaže, jer klijenti prilikom kupovine stanova uglavnom traže i prostor za auto. Stan sa garažom se lakše proda, dok je onaj bez garaže jeftiniji za nekih 15 do 20 odsto – objašnjava investitor Predrag Kostić iz Niša.

Prodavci nekretnina objašnjavaju da prilikom kupovine stana klijenti često traže garažu, ili da makar negde u blizini postoji mogućnost kupovine ili najam.

– U zavisnosti od lokacije kreće se i cena najma garaža u Beogradu, recimo, u Starom gradu cena je 130 evra za 12 kvadrata, na Novom Beogradu cena je od 70 do 140 evra, na Crvenom krstu se može naći za 60 evra, na Voždovcu za 80 evra, dakle zavisi od kvadrature, ali i od dela grada, u centru je najskuplje, ali i u elitnim delovima – kaže Nikola Marinković, agent za nekretnine.

U Novom Sadu se garažni prostor može iznajmiti po ceni od 50 do 70 evra mesečno, u Nišu od 40 do 60 evra, dok je u Kragujevcu cena 50 evra.
Agenti za nekretnine kažu da se najam garaže ne isplati dugoročno, već da je najbolje kupiti garažu. Cene variraju od grada do grada, a kreću se od 500 do 1.000 evra za kvadratni metar, tako da garaža može da se otplati za oko osam godina plaćanja kirije za nju.

– Na Novom Beogradu, ali i u centru, za garažu veličine od 12 do 15 metara kvadratnih potrebno je izdvojiti između 12.000 i 15.000 evra pa naviše. Na Voždovcu su cene nešto niže, za garažu od 13 kvadrata treba oko 8.500 evra – dodaje Marinković.
U Novom Sadu cena je do 1.000 evra po kvadratu, te je za garažu u centru u proseku potrebno izdvojiti oko 15.500 evra, dok se na periferiji cene oko 6.000 evra. U širem centru Niša za garažu od 20 kvadratnih metara treba izdvojiti 11.000 evra, dok se na periferijama cena umanjuje i do 5.000 evra.

Izvor Blic

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar