Home VestiEkonomija Keš za 21. vek

Keš za 21. vek

by bifadmin

Kreiranje nove digitalne valute bi moglo da objedini jednostavnost elektronskog plaćanja i privatnost ljudi koji plaćaju kešom, zbog čega bi ovakva rešenja mogla da postanu “mejnstrim” u sledeće dve godine, navodi se u najnovijem istraživanju Dojče banke. U dokumentu se ocenjuje da su digitalne valute, poput raznih vrsta virtuelnog novca ili kriptovaluta, još uvek u fazi povoja ali da imaju potencijal da radikalno promene bankarstvo.

Digitalni novac može biti ili centralizovan, gde postoji jedna tačka kontrole tokova, ili decentralizovan, gde kontrola nad valutom potiče iz različitih izvora.

U prethodna dva istraživanja, Dojče banka je ocenila da će keš preživeti proces digitalizacije i da će nadživeti platne kartice, a sada navodi da će digitalne valute biti “keš za 21. vek”.Kao najvažnije pretendente na “mejnstrim status” analitičari navode Fejsbukovu libru ili digitalnu valutu koju Kina najavljuje od prošle godine. Razlog za to je omasovljenost inicijalnih klijenata – Fejsbukove aplikacije koristi blizu 2,5 milijardi ljudi, dok Kina sa svojih 1,4 milijardi građana čini oko petine svetskog stanovništva.

Komentarišući mogućnosti za nastanak digitalnih valuta centralnih banaka (takozvane CBDC), Dojče banka je rekla da bi državne finansijske institucije mogle svima da učine dostupnim kamatonosne račune, a da će komercijalne banke biti manje ranjive.

U analizi se navodi i da bi nove valute proizvele nove rizike, poput tržišnih manipulacija cenom, kao i da ni jedna digitalna valuta neće postati globalno sredstvo plaćanja ako naiđe na neodobravanje nacionalnih i međunarodnih regulatornih tela.

Izvor Nova ekonomija-Kamatica

Pročitajte i ovo...

1 komentar

Sasa 12. jula 2020. - 18:29

Posle COVID-19 doci ce do pada ekonomije u svetu kriptovalute ce najverovatnije da udju u veci promet, bitcoin kupovina-prodaja ce biti nesta normalno.

Odgovori

Ostavite komentar