Home VestiEkonomija Dron pomaže i voćarstvu

Dron pomaže i voćarstvu

by bifadmin

Dronovi u poljoprivredi predstavljaju uštedu jer pomoću njih može da se uvidi stanje polja ili zasada, da se prati pojava bolesti i štetočina, potrebe biljaka za hranljivim materijama i vodom i da se ciljano tretiraju takve površine. Poljoprivrednici ih koriste kako bi postigli efikasnije rezultate, a dronovi im pomažu da poboljšaju prinose i spreče probleme koji mogu da se pojave u poljoprivrednoj proizvodnji.

Istraživanje upotrebe u voćarstvu

Olga Valš, docent agronomije Univerziteta u američkoj saveznoj državi Ajdaho, bavi se istraživanjem upotrebe dronova u voćarstvu. Budući da je većina njih korišćena na žitaricama poput pšenice, kukuruza i soje, ona je odlučila da istraži njihovu upotrebu na voćkama.

„Usvajanje i upotreba dronova u poljoprivrednoj proizvodnji štedi hiljade dolara svake godine na mnogim usevima“, kaže Valš.
Senzori na bespilotnim letelicama pomažu u praćenju stanja na usevima i uočavaju stanje materija koje su potrebne biljkama, poput đubriva i vode. U krajnjem slučaju, dronovi mogu da umanje negativne uticaje poljoprivrednih aktivnosti na kvalitet životne sredine, navodi „agronomy“.Voćarska proizvodnja u državi Ajdaho zasniva se na uzgoju prevenstveno jabuka, ali i grožđa, brusnica pa čak i alternativnih voćnih vrsta poput azijskih krušaka, piše Martina Popić za „Agroklub“.

Uloga dronova u voćarstvu

Istraživački tim fokusirao se na primenu tehnologije bespilotnih letelica (UAV) na voćkama. Dosadašnje istraživanje docenta bilo je sa pšenicom i ostalim usevima. „Znamo da dronovi mogu da se koriste u voćnjacima, ali ne postoje preporuke proizvođača što se tiče ​​prikupljanja podataka i koji bi bili najkorisniji za određenu vrstu proizvođača“.
Dronovi u voćnjacima i rasadnicima služili bi za popis stabala i očitavanja njihove visine, zatim površine zasada, praćenje zdravlja i kvaliteta stabala, kao i upravljanje vodom, hranljivim supstancama, štetočinama i bolestima, pomoću senzora. Takođe, služili bi za procenu kvaliteta proizvodnje i prinosa, ali i za stvaranje marketinških alata poput videozapisa koji mogu da pomognu u promociji voćarstva.

Kao i kod drugih primena dronova u poljoprivredi, ovaj istraživački rad pomaže u prikupljanju detaljnih podataka o zasadima, brže nego što bi to ljudi mogli fizički da uoče. „Dronovi su u stanju da dobiju slike visoke rezolucije koje su idealne za otkrivanje različitih problema“, kaže Valš.
UAV sistemi omogućavaju praćenje useva iz vazduha, a tako se dobijaju visokokvalitetne slike i podaci visoke rezolucije. To je važno za praćenje rasta biljaka, njihovog zdravlja, potreba za vodom i hranivima, a to su sve pokazatelji potencijalnog prinosa.

„Ovde se ne radi samo o brzini praćenja stanja polja već senzori mogu da funkcionišu unutar područja elektromagnetnog spektra, gde ljudske oči ne mogu“, napominje Valš. Senzori su mnogo pouzdaniji i objektivniji od vizuelne procene. Oni daju kvantitativne podatke (numeričke podatke koji se mogu meriti i upoređivati) nasuprot kvalitativnim informacijama (opisnih podataka koji mogu da se posmatraju).

Izvor Blic

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar