Home VestiEkonomija Tesla postao najvredniji proizvođač automobila u istoriji SAD

Tesla postao najvredniji proizvođač automobila u istoriji SAD

by bifadmin

Tržišna vrednost proizvođača električnih vozila Tesla je na zatvaranju berzi po prvi put u istoriji premašila cifru od 100 milijardi dolara, pošto se vrednost akcija te kompanije više nego duplirala u protekla tri meseca
Tokom januara je Tesla i zvanično postala najvredniji proizvođač automobila u istoriji Sjedinjenih Američkih Država, nakon čega je američki predsednik Donald Tramp čestitao direktoru Ilonu Masku, nazvavši ga „genijem koga treba očuvati“ tokom svog govora na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Procenjuje se da Mask trenutno poseduje udeo u Tesli vredan preko 16 milijardi dolara, prenosi Fajnenšl tajms.Tesla je u na berzu izašala u julu 2010. godine sa akcijama vrednim 17 dolara po komadu. Svako ko je imao akcije od tada je uvećao vrednost svoje investicije 33 puta, dok je vrednost američkih berzi tokom istog perioda utrostručena.

Kompanija se tokom 2018. godine suočavala sa više problema i negativnih projekcija rasta, a sada se očekuje da će dodatno povećati svoj udeo na tržištu otpočinjanjem proizvodnje u Kini i najavljenom Gigafabrikom u Evropi.

Izvor Nova ekonomija

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar