Home VestiEkonomija Vrednost ovog metala neprestano raste, skuplji od zlata

Vrednost ovog metala neprestano raste, skuplji od zlata

by bifadmin

Cena plemenitog metala paladijuma porasla je u protekle dve nedelje 25 odsto na svetskim tržištima, dosegnuvši 2.500 dolara za uncu, što je i dvostruko više nego prošle godine.

Unca paladijuma sada košta više i od zlata, a pritisci koji utiču na rast njene cene verovatno neće tako uskoro popustiti, piše BBC. Većina svetskog paladijuma dolazi iz Rusije i Južnoafričke Republike, a ekstrahira kao nusproizvod prilikom vađenja drugih metala, obično platine i nikla. Ovaj metal je skuplji i od zlata, koje se prodaje po ceni od oko 1.500 dolara po unci.

Taj plemeniti metal je ključna komponenta katalitičkih pretvarača, koji su deo izduvnog sistema automobila koji kontroliše emisije plinova, a nalazi se uglavnom u benzinskim i hibridnim vozilima. Više od 80 odsto paladijuma koristi se u tim uređajima koji pretvaraju otrovne gasove, poput ugljen-monoksida, u manje štetne gasove i vodenu paru. U manjoj mjeri se koristi u elektronici, stomatologiji i nakitu.

Zbog visoke cene tog metala u poslednjih nekoliko godina zabeležen je i skok krađa katalitičkih pretvarača širom sveta. Londonska policija saopštila je da je broj krađa u prvih šest meseci 2019. godine porastao za više od 80 odsto u poređenju s godinom ranije. Cena je porasla prvenstveno jer potražnja za paladijumom nadmašuje ponudu, što traje već duži period. Predviđa se da će količina proizvedenog metala u 2019. godini biti ispod globalne potražnje već osmu godinu uzastopno.

Budući da je taj metal sekundarni proizvod ekstrakcija platine i nikla, rudari nemaju fleksibilnost za povećanjem proizvodnje paladijuma s obzirom na rast cena. Južnoafrička republika, koja proizvodi oko 40 odsto svetskih potreba, saopštila je prošle nedelje da se proizvodnja metala te grupe, uključujući paladijum, u novembru smanjila za 13,5 odsto u odnosu na godinu ranije.

Izvor Blic

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar