Home Vesti Da li su Kajmanska ostrva raj i za kupanje i za pranje?

Da li su Kajmanska ostrva raj i za kupanje i za pranje?

by bifadmin

Kajmanska ostrva su tropski raj. Međutim, ova ostrva koja su dobila naziv po kajmanima što je vrsta guštera koju su Evropljani u početku greškom smatrali posebnom vrstom krokodila, možda će biti raj samo za odmor i na njima ćete moći oprati samo sebe – a svoj novac malo teže.

Kajmanska Ostrva su prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva i nalaze se u zapadnom delu Karipskog mora, odnosno oko 750 km južno od Majamija na Floridi odnosno oko 300 km severozapadno od Jamajke. Sastoje se od ostrva Veliki Kajman, Kajman Brak i Mali Kajman i sva tri ostrva poseduju aerodrome.

Površina sva tri Kajmanska ostrva se prostire na oko 260 kvadratnih kilometara pri čemu najveći deo od 198 kvadratnih kilometara otpada na glavno ostrvo – Veliki Kajman.

Sva tri ostrva su zapravo vrhovi podvodnog grebena koji se proteže sve do Kube, a ova karipska destinacija nudi skoro idealne islove za za ronjenje, ali rajske plaže i izvanredan ribolov na otvorenom moru. Sve je to odlično, ali nisu baš svi boravili na Kajmanskim ostrvima kako bi pecali.

Naime, Kajmanska ostrva su dodata na crnu listu Evropske unije za poreske rajeve, zajedno sa državama „kolegama“ Panamom, Palau i Sejšelima. Ministri finansija zemalja EU odlučili su da Kajmanska ostrva stave na crnu listu, samo dve nedelje posle Bregzita, jer u toj zemlji nisu primenjivane „preporučene mere u oblasti investicija“, kako se to diplomatskim rečnikom kaže.

Diplomatskim rečnikom rečeno, ove četiri zemlje pridružile su se grupi „nekooperativnih jurisdikcija za poreske svrhe“, kao posledica „neispunjavanja svojih obaveza“, kako je to definisao potpredsednik Evropske komisije za ekonomiju Valdis Dombrovskis.

Nisu Kajmanska ostrva jedino mesto gde će se Evropljani samo kupati, jer su spisku i Fidži, Oman, Samoa, Trinidad i Tobago (njihovim državljanima ne treba viza za posetu Srbiji), Vanuatu i američke teritorije Devičanska ostrva, Samoa i Guam. Dobro, u nekima ne može baš da se kupa, ali diplomatskim rečnikom rečeno neće moći ni da se pere lova.Ako su vam ove države suviše daleko, jednoj poznatijoj i bližoj državi preti status poreskog raja. Tako, Turska mora do kraja godine da uspostavi sistem „razmene informacija“ sa EU inače će se naći na ovoj listi.

Ovu odluku da na listu uključe poznate poreske rajeve kao što su Kajmanska ostrva ili Panama pozdravili su evropski parlamentarci i civilno drštvo, ali upozoravaju da to nije dovoljno jer je, po rečima Svena Gigolda iz Zelenih, ova „crna lista“ samo jedan korak napred u borbi protiv utaje poreza i dodao je da evropskim vladama nedostaje hrabrost da kao poreske rajeve označe SAD i Tursku.

Inače, Crna lista EU za poreske rajeve napravljena je 2017. godine, tako što Evropska unija proverava poreske sisteme u 95 zemalja širom sveta u borbi protiv poreskih mahinacija.

Ukoliko ste kupili kartu za Kajmanska ostrva i krenuli sa koferom viška u kome se nalazi određena neoporezovana svota, ne očajavajte. Kupajte se i brčkajte u tropskom raju, a možete i da se slikate. Za Instagram, dabome.

Izvor Daljine.rs

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar