Home VestiEkonomija Norveški fond je najveći svetski fond, evo i zašto?

Norveški fond je najveći svetski fond, evo i zašto?

by bifadmin

Norveški državni fond, najveći svetski fond, zabeležio je 19, 9 odsto povrata ulaganja na tržištu, zaradivši tako rekordnih 1, 69 biliona norveških kruna (180 milijardi dolara. Ovo je inače drugi najbolji godišnji rezultat fonda, stoji u današnjem saopštenju.

– Ovo je najveći rast vrednosti u jednoj godini u istoriji fonda koji možemo zahvaliti pozitivnom povratku kapitala u svim sektorima – kazao je Ingve Slingstad izvršni direktor fonda na odlasku.

Prošlogodišnji povrat ulaganja iznosio je gotovo 34.000 dolara za svakog od 5,3 miliona stanovnika Norveške, a ukupna vrednost fonda sada je dostigla 207.000 dolara za svakog muškarca, ženu i dete, navodi CNBC. Ovaj norveški fond sada vredi tri puta više od godišnjeg BDP-a cele države. Fond, inače, ima udele u više od 9.000 kompanija na globalnom nivou, a poseduje 1,5 posto svih akcija koje kotiraju na berzi. Akcije dva tehnološka diva, Applea i Microsofta najviše su doprinele prinosu fonda u 2019., a sledi ih Nestle, dok su najgori izvođači bili Nokia, Pfizer i Swedbank.

Izvor Kamatica

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar