Home VestiEkonomija Najava novog poskupljenja struje

Najava novog poskupljenja struje

by bifadmin

Cena struje će i u Srbiji, pre ili kasnije, morati da raste zato što proizvodnja električne energije iz uglja postala veoma skupa zbog oporezivanja CO2 emsija – rekao je direktor Energetske zajednice, Janez Kopač

Što se tiče cene struje, to je uvek politički osetljivo pitanje. Ali, treba dodati da sadašnja cena za domaćinstva nikako ne odražava stvarnu cenu prozivodnje i da će to na dugi rok verovatno morati da se menja – rekao je Kopač novinarima u skupštini gde se održava konferencija “Finansiranje energetske tranzicije u Srbiji”.

Kopač je kazao da prilikom povećavanja cene struje mora da se vodi računa o tome kako zaštititi socijano ugrožene potrošače.

– To, ipak, nije samo problem potrošača već i rudarskih okruženja, jer proizvodnja struje iz uglja, barem u EU, a to će se pre ili kasnije odraziti i u Srbiji, postaje izuzetno skupa zbog oprezivanja emsija CO2. Zbog toga se prošle godine potrošnja uglja u zemljama članicama EU skoro prepolovila -naveo je Kopač.On je naveo i da su u novom sedmogodišnjem budžetu EU predviđena izuzetno velika sredstva za Fond pravedne tranzicije, gde će se pomoći tim rudarskim regijama u restrukturiranju.

– Takav instrument bi treblao i Srbija što pre da osnuje, jer će pre ili kasnije doći do tog resturkturiranja i to naravno neko mora da plati. I siguran sam da kada bi postojao takav fond na nacionalnom nivou da bi bio dobar argument da se traže i dodatna sredstva od EU za tu namenu – kazao je Kopač.

Struja je inače u decembru poskupela za 3,9 odsto.

Izvor Tanjug/Kamatica.rs

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar