Home VestiEkonomija Nemačka industrija posrnula u 2019. godini

Nemačka industrija posrnula u 2019. godini

by bifadmin

Industrijske narudžbine u Nemačkoj, koje predstavljaju glavni indikator tražnje za robom u vodećoj evropskoj ekonomiji, su 2019. godinu zabeležile najgore rezultate u proteklih deset godina.

Poslednji podaci Federalne statističke kancelarije Destatisa ukazuju da su industrijske narudžbine u decembru opale za 2.1% na mesečnom nivou, uprkos prognozama ekonomista da će se industrijska proizvodnja oporaviti na kraju prošle godine.

Narudžbine iz inostranstva su u odnosu na novembar 2019. godine opale za 4.5%, dok su nove narudžbine iz evrozone istovremeno pale za čitavih 13.9%.

Ukupni pad narudžbina u prethodnih 12 meseci iznosi 8.7%, a analitičari koje je anketirao Rojters su predviđali da će ovaj indikator u decembru neznatno porasti, prenosi Fajnenšl tajms (Financial Times).

Nemački privrednice upozoravaju da je epidemija koronavirusa dodatno pogoršala trenutni negativni trend u izvozno orijentisanom ekonomskom džinu, na koji utiču i trgovinski rat između Vašingtona i Pekinga.

Ekonomski rast evrozone u prethodnoj godini iznosio 1.2%, što je najniži nivo u proteklih šest godina, nakon što su ekonomije Francuske, Italije i Nemačke neočekivano podbacile sa rastom BDP-a.

Izvor: Nova Ekonomija

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar