Home VestiPolitika i društvo Sve više Srba hoće da budu Bugari

Sve više Srba hoće da budu Bugari

by bifadmin

Da bi se domogli brojnih privilegija koje bugarsko državljanstvo pruža u Evropskoj uniji, sve više srpskih državljana pokušava da dođe do bugarskog pasoša.

U želji za poslom i pristojnijem životu u nekoj od zemalja EU, pravom na besplatno studiranje i stipendiranje u Bugarskoj, olakšicama pri lečenju ili brojnim pogodnostima koje im pruža papir koji otvara vrata EU, stanovnici južne Srbije pokušavaju da „postanu“ Bugari.

Veliku zainteresovanost za pasoš susedne zemlje zato što je po atraktivnosti daleko ispred srpskog, potvrđuje i Darko Anačkov, predsednik Bugarsko-srpskog centra u Vranju koji od nedavno ima i mogućnost pružanja konzulskih usluga.

Prema rečima Anačkova, osim onih koji se interesuju za dobijanje bugarskog pasoša, ima i mladih koji žele da besplatno studiraju u Bugarskoj.

Besplatno studiranje je od skoro moguće. Studenti uz sve povoljnosti dobijaju i 120 evra mesečnu stipendiju u prvoj godini. Građani su zainteresovani za bugarski pasoš jer im daje brojne pogodnosti, a po atraktivnosti je daleko ispred srpskog, kaže Anačkov.

Razlog onih koji podnose molbu za dokazivanje bugarskog državljanstva je uglavnom bolji život u nekoj od zemalja Evropske unije, a procedura se razlikuje od slučaja i zna da potraje i po par godina.

Moj otac već ima bugarsko državljanstvo, tako da meni to dosta olakšava stvari, ali sam morala da prolazim kroz intervjue i čekam izvesno vreme. Ovde je jako teško živeti normalno i zarađivati pristojno. Politika je uplela prste u skoro sve sfere naših života. Sa bugarskim pasošem ću imati priliku za pristojan život u nekoj od zemalja EU, priča jedna Vranjanka.
Ona je u proceduri za dobijanje državljanstva, kaže, skoro dve godine, uz to što nije morala da dokazuje da ima bugarsko poreklo, dok je njen otac čekao oko pet godina.

Prema njenim rečima, samo troškovi oko prevoda dokumentacije i putovanja iznesu i više od 500 evra.

Prema podacima Bugarsko-srpskog centra u Vranju, trenutno ima oko desetak ljudi koji su zainteresovani za dobijanje bugarskog pasoša.

I automobile kupuju u Bugarskoj

Jedan Piroćanac na bugarski pasoš čeka duže od četiri godine, a u taj proces je krenuo direktno preko ministarstava u Bugarskoj. Očekuje da ove godine konačno dobije pasoš zemlje EU.

Posao je jasan razlog i odlazak iz zemlje, a ljudima koji ostanu u Srbiji olakšava i kupovinu automobila. Manja cena registracije, manji porezi. Auto se registruje u Bugarskoj i najmanje 500 evra manje košta kupovina zbog carine, objašnjava Piroćanac za Južne vesti.

Zato se na ulicama Pirota i Dimitrovgrada sve češće mogu videti automobili sa bugarskim registracijama.

Pogodnost dvojnog državljanstva obilato koriste i Dimitrovgrađani, a po nekim procenama, zbog posla više od 300 građana svakodnevno ide u susednu zemlju.

Prema poslednjem popisu, Dimitrovgrad i Bosilegrad su jedine opštine u Srbiji sa većinskim bugarskim stanovništvom.

Izvor: BizLife, Južne Vesti

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar