Home VestiEkonomija Ponuđene na prodaju državne dvanaestogodišnje dinarske obveznice

Ponuđene na prodaju državne dvanaestogodišnje dinarske obveznice

by bifadmin

Za obveznice Republike Srbije najviše su se interesovali strani profesionalni investitori, što je dodatni dokaz poverenja ulagača u srpsku valutu.

„Ukupna vrednost emisije bila je 100 milijardi dinara (po kuponskoj stopi od 4,5 odsto) a plan za prvu aukciju je bio da se investitorima ponudi sedam milijardi dinara. Međutim, ukupna tražnja višestruko je premašila taj iznos i dostigla je iznos od 73,6 milijardi dinara, a mi smo na kraju prodali obveznice u ukupnoj vrednosti od 19,3 milijarde dinara, po stopi od 3,4 odsto“, kazao je Mali.

On je objasnio da to znači mnogo veće poverenje investitora u dinar.

„Ako je neko uložio u vašu državnu obveznicu čija je ročnost ukupno 12 godina, to znači da veruje da će ta ekonomija u tom vremenskom periodu biti stabilna, bez inflacije i dodatnih potresa, da je dinar siguran i stabilan kao i da taj ulagač veruje da će mu se prinos na uloženi novac vratiti onako kako je planirano kada dođe rok dospeća tih obveznica“, rekao je Mali.

Dodao je da to još jedan dokaz da se tržište obeznica polako razvija i da u njemu leže budući potencijali privrednog rasta, povećanja dinarizacije kao i smanjenja deviznog rizika zemlje.

„U prošlosti smo se previše oslanjali na devizna zaduživanja u inostranstvu. Pokušaćemo da usmerimo investitore na domaće tržište kapitala, da povećamo obim emitovanja obveznica u dinarima i tako povećamo opšti udeo dinara u finanijskom sistemu Srbije. Sada vidimo i da ulagačima i dinarske obveznice polako postaju nova luka za ulaganje, što je dobro i odraz je poverenja koje smo stekli“, istakao je Mali.

Izvor Beta

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar