Home VestiEkonomija MMF: Dugove siromašnijih zemalja treba otpisati

MMF: Dugove siromašnijih zemalja treba otpisati

by bifadmin

Dugove siromašnijih zemalja teško pogođenih pandemijom korona virusa treba otpisati kako bi im se oslobodili resursi za borbu protiv epidemije, poručili su čelnici Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda MMF i Svetska banka uveli su krizne programe bespovratne pomoći i kredita za zemlje članice, dajući prioritet tranzicionim i zemljama u razvoju, koje već imaju teškoća sa vraćanjem dugova.

Ujedno su pozvali bilateralne kreditore da zbog epidemije u što kraćem roku otpišu dugove najsiromašnijim zemaljama sveta.

„Najteži udarac pretrpeće najsiromašnije zemlje, posebno one koje su imale velike dugove i pre krize“, upozorio je predsednik Svetske banke David Malpas članove upravnog odbora MMF.

On je istakao da će biti potrebno otpisati dugove mnogim zemljama, jer će one samo tako moći da koncentrišu bilo kakve nove resurse na borbu protiv pandemije i njenih posledica u ekonomiji i društvu. Najsiromašnije zemlje ove godine moraju da vrate 14 milijardi dolara duga u okviru bilateralnih ugovora, uključujući kamate i amortizaciju, od čega nešto manje od četiri milijarde Sjedinjenim Državama i drugim članicama Pariskog kluba. Kina je takođe veliki kreditor, ali nije članica Pariskog kluba. Budući da veliki deo iznosa čine dugovi prema bilateralnim kreditorima, ključno je obezbediti njihovo „široko i ravnopravno učestvovanje u rešavanju krize, naglasio je Malpas.

MMF i Svetska banka objaviće program otpisa dugova na virtualnom proletnom zasedanju u aprilu, prenosi Hina.

Izvor Fonet

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar