Home VestiEkonomija Preduzetnicima, mikro i malim preduzećима država će platiti minimalac

Preduzetnicima, mikro i malim preduzećима država će platiti minimalac

by bifadmin

– Svi preduzetnici, mikro i mala preduzeća, za tri meseca, makar kriza oko korone i ne trajala tri meseca, platićemo minimalac – najavio je večras predsednik Srbije Aleksandar Vučić – Svakom frizeru, obućaru, pekaru i ostalim zaposlenima u njihovom preduzeću platićemo minimalac. Frizer sada ne može da zaradi, ali će imati da plati minimalac i sebi i svom zaposlenom. Želimo da pomognemo preduzetnicima da prežive, ali na to će moći da računaju samo oni koji nisu otpustili više od 10 odsto radnika.

Prema njegovim rečima, Srbija ima više para nego drugi:

– Nisam dao da se povećaju plate do maksimuma. Imamo tri vrste finansiranja u budućnosti. I EU, i MMF su rekli da se zaboravi na deficit i javni dug, ali mi i o tome vodimo računa. Jedna vrsta finansiranja su unutrašnje budžetske rezerve, a njih ranije nisam hteo da dam. Hteo sam da dalje spuštamo granicu javnog duga. Da nije došlo do korone, te pare bi služile za više infrastrukturnih projekata.

Ekonomske mere u utorak

On je rekao da će mere u vezi sa ekonomijom predstaviti u utorak, ali je jedan deo njih je već spomenuo.

Šta je suština mera? Mi imamo pare, više para nego drugi jer nisam hteo da povećam plate do maksimuma jer nisam hteo da se dodvoravam ljudima. Imamo tri načina finansiranja u budućnosti: jedno su unutrašnje budžetske rezerve, zatim zaduživanje na domaćem tržištu hartija od vrednosti, treće je na međunarodnom tržištu. Svi preduzetnici, mikro i mala preduzeća, za sve te firme za tri meseca, platićemo minimalac svakom frizeru, obućaru, pekaru, ali i svakome od njihovih zaposlenih. Imaće da isplate minimalac sebi i zaposlenima, radili ili ne radili. Želimo da ti preduzetnici mogu da nastave, da im pokrijemo nelikvidnost, da prežive, ali samo ako nisu otpustili više od 10 odsto radnika. To nas košta 700 miliona evra. Želimo da ne otpuštaju radnike, pa ćemo da im pomognemo – rekao je Vučić i dodao da će gledati da javni dug nijednog trenutka ne pređe 60 odsto.U naredna tri meseca preduzetnici mikro i mallh preduzeća dobiće minimalac da ne bi otpuštali radnike.

– Tu su i korporejt ili kompanijske obveznice, za velika i srednja preduzeća, to je još nešto što ćemo da radimo. Šta to znači? Matijević dođe kod nas i kaže da hoće da dodatno proizvode, da im je potrebno 50 miliona evra, ali da vi kupite naše kompanijske obveznice. Dodatno ćemo da osnažimo stubove našeg sistema, Telekom, EPS… U ovom paketu o kom mi govorimo, radi se o sumi od više od 5 milijardi novca za privredu. Želimo i povrtarima da pomognemo, sledi i dodatna podrška i hotelijerstvu i ugostiteljstvu. Hrvatska već kaže da će ići na smanjene plata u javnom sektoru, isto je i u BiH. Ja sam strog i težak čovek, ali nećemo da smanjujemo plate. Imamo višak jer smo bolje vodili javne finansije i nismo se napregli do kraja. Imali smo najveću stopu rasta i najveće snižavanje rasta u regionu. Srbi ne mogu da veruju da je Srbija ekonomski uspešna. Mi ćemo imati problema, ali ćemo imati manje problema nego drugi, lakše ćemo ih prevazići jer imamo punu stabilnost javnih finansija. Imamo dovoljno i deviznih rezervi. Sećate se da ste mi se smejali kada sam rekao da ćemo kupovati zlato? Imamo u Bernu, tako da možemo sada to zlato u pare da pretvorimo. Zlato je sada najbolje, pa bakar, nafta ne postoji. Nadam se da će se NIS držati dobro, bez obzira na sve što se dešava.

Izvor: Blic

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar