Home VestiEkonomija Neke zemlje već su krenule da primenjuju prve mere pomoći privredi

Neke zemlje već su krenule da primenjuju prve mere pomoći privredi

by bifadmin

Svet još traži način da se izbori sa koronavirusom. Šteta na ekonomskom planu tek će se sabirati a neke zemlje već su krenule da primenjuju prve merama pomoći privredi ili najavljuju brzu reakciju.

SAD – Čim je američki predsednik Donald Tramp proglasio vanredno stanje zbog pandemije koronavirusa otvorila se mogućnost za korišćenje 59 milijardi dolara iz državnih rezervi. Tramp je najavio da će SAD “nabaviti po veoma povoljnoj ceni velike količine sirove nafte” za strateške rezerve što bi moglo da pomogne domaćim proizvođačima koji su pogođeni drastičnim padom cene nafte za 50 odsto od početka ove godine. Osim toga američke vlasti najavljuju poreske olakšice pre svega za poreze na platu kao i povećanje pokrivenosti radnika plaćenim bolovanjem.

NEMAČKA – Povećanje javnih investicija sa 12 milijardi evra u naredne tri godine i fleksibilnija pravila za skraćenje radnog vremena u pogođenim preduzećima koja će važiti od aprila do kraja godine. Odlukom Bundestaga olakšan je pristup fondovima za isplatu radnika koji moraju na prinudne odmore.

VELIKA BRITANIJA – Kabinet Borisa Džonsona kao jednu od prvih reakcija na krizu najavljuje pomoć od 34 milijarde evra i to izdvajanja za zdravstvo, subvencije i kredite za likvidnost za mala i srednja preduzeća i naknade za bolovanje. Engleska banka već je smanjila kamatne stope za 0,50 odsto kako bi ograničila negativne efekte epidemije.

FRANCUSKA – Odlaganje plaćanja poreza, pomoć kompanijama koje rade u smanjenom obimu i osiguranje bankarskih pozajmica kompanijama, prve su mere kojima francuska država pomaže privredi. Za podršku ekonomiji biće izdvojeno između 30 i 40 milijardi evra.

ITALIJA – Povećanje javne potrošnje prva od mera da ekonomija prebrodi posledice izazvane epidemijom koronavirusa. Premijer Đuzepe Konte kaže da će država za to izvojiti 25 milijardi evra.

DANSKA – Velikim preduzećima produžen je rok za plaćanje PDV-a za mesec dana, dok će svi dobiti duži rok za plaćanje doprinosa na plate. Svi javni službenici koji ne obavljaju važne funkcije naredne dve nedelje ne rade, a na poslu ostaju samo zdravstveni radnici, policija i oni koji rade sa ugroženima. Međutim svim koji ne budu radili dobijaće punu platu.

KINA – Narodna banka ubaciće 173,8 milijardi američkih dolara u privredu pre svega kupovinom hartija od vrednosti, što bi trebalo da podigne likvidnost u bankarskom sektoru. Vlada će povećati iznos i brzinu prenosa sredstava lokalnim samoupravama kako bi ublažila pritisak koji one trpe. Za mala i srednja preduzeća smanjen je PDV dok je ovaj porez potpuno ukinut na medicinska sredstva, dostavu hrane, smeštaj, frizere, kao i na prodaju medicinskih maski i zaštitne odeće.

RUSIJA – Novi predsednik ruske Vlade Mihail Mišustin najavio je da za podršku industriji i građanima može da se upotrebi državna rezerva od 3,6 milijardi evra. Među najavljenim merama su i povoljni krediti i odlaganje poreza. Plan je da država ponudi zajmove uz povoljnije kamate malim i srednjim preduzećima i poveća subvencije.

JAPAN – Odloženo plaćanje poreza na dobit, na promet i na poklone za mesec dana.

JUŽNA KOREJA – Vlada Južne Koreje je najavila paket pomoći od 9,8 milijardi dolara, a najviše će biti odvojeno za zdravstvo i brigu o deci. Moguće je i odlaganje naplate poreza na zarade i dodatu vrednost. U slučaju da dođe do povećanja vrednosti u kratkoročnim transakcijama na berzi biće suspendovana dalja kupoprodaja na 10 dana.

TAJLAND – Vlada je odobrila paket pomoći od 12,7 milijardi dolara. Najvažnije mere su krediti i poreske olakšice za najugroženije grupe.

HRVATSKA – Odlaganje plaćanja poreza na dohodak i dobit, kao i odlaganje plaćanja doprinosa jedna je od prvih mera Vlade Andreja Plenkovića u saniranju šteta. Smanjeni prihodi lokalnih samouprava biće nadoknađeni iz državne kase.

BOSNA I HERCEGOVINA –Vlada BiH formiraće garantni fond koji bi trebalo da pomogne da se omogući likvidnost privrede. Oni kojima je koronavirus ugrozio poslovanje, biće oslobođeni poreza za 50 odsto.

BUGARSKA – Kompanijama koji su zbog vanredne situacije zatvorene, Vlada će nadoknaditi 60 odsto zarada. Istovremeno, kabinet Bojka Borisova pozvao je firme da zbog ove krize ne otpuštaju zaposlene. Jedna od mera biće i odlaganje plaćanja poreza.

GRČKA je suspendovala plaćanje PDV-a u naredna četiri meseca, a plaćanje doprinosa je odloženo do kraja juna.

Izvor: Nova ekonomija

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar