Home VestiPolitika i društvo Pandemija: Nikad nije bilo tako da nije bilo nekako

Pandemija: Nikad nije bilo tako da nije bilo nekako

by bifadmin

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić ocenio je da je pandemija koronavirusa ogolila svet u njegovim krajnostima i ograničenostima.

On je u intervjuu za nedeljnik Vreme rekao da je pandemija pokazala da su ljudi nikada povezaniji, a opet otuđeni. Pokazala je i da je čovek u pojedinim momentima zastrašujuće sebičan i nepažljiv, a opet solidaran do neslućenih granica samopožrtvovanosti i plemenitosti.

“Ona pokazuje svu ljudsku krhkost, neprevidivost sutrašnjice, apsurdnost kolektivnih predstava o svojoj superiornosti i besmislenost predrasuda”, poručio je Kostić.

On je istakao da je jedna od lekcija pandemije da “priroda neće sedeti skrštenih ruku i sa divljenjem posmatrati aktuelnu antropocentričnu i narcističku destruktivnost homo sapijensa”.

Upitan o tome kako misli da će svet izgledati posle pandemije, Kostić je rekao da je skloniji da više nego futurolozima veruje mađarskim piljaricama koje citira Miloš Crnjanski da “nikad nije bilo tako da nije bilo nekako”.

“Život se žilavo nastavljao uprkos ratovima i strašnim epidemijema”, poručio je Kostić i dodao da će ova pandemija uzrokovati neke promene.

Izvor: N1

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar