Home VestiEkonomija Pristup vlastitom novcu mora biti besplatan

Pristup vlastitom novcu mora biti besplatan

by bifadmin

Svako ko podiže novac s bankomata mora platiti naknadu, čak i banci u kojoj nema vlastiti račun. Kupci obično toga nisu svesni jer banke međusobno regulišu ovu naknadu. Zavisno od ugovora, kupci snose troškove putem naknade za održavanje računa ili linijske naknade.

Naknade se moraju plaćati i prilikom podizanja novca s bankomata u inostranstvu. Iznos tih naknada znatno se razlikuje, pokazuje istraživanje Bečke radničke komore (AK), sprovedeno u septembru i oktobru prošle godine, izveštava bečki Standard. U istraživanju je prikupljeno 249 pritužbi iz 13 zemalja. Naknade su vrlo različite.

Podizanje novca u Nemačkoj može biti najskuplje. Kupcima se naplaćuje između 1,95 i 6,50 evra. Na Malti i u Holandiji naknada je pet evra, a u Sloveniji četiri evra.

Austrija je na sredini lestvice s naknadama između dva i četiri evra. Najjeftinije naknade bile su u Španiji 1,25 evra – ali i one bi mogle biti povećane do četiri evra.

Ovo je bila prilika da Radnička komora pozove na ukidanje naknada za bankomate. “Pristup vlastitom novcu mora biti besplatan”, kaže zagovornica potrošača Gabriele Zgubić.

Uostalom, ionako plaćate dovoljno za račun. Naknade za bankomate obuhvaćene su, zavisno o paketu tekućeg računa, tromesečnom naknadom za upravljanje računom.

U svakom slučaju, Komora rada savetuje da budite pažljivi kada je reč o troškovima na ekranu bankomata u inostranstvu i da po potrebi otkažete transakciju. Moglo bi biti vredno pokušati ponovno na drugoj mašini jer su tamo troškovi niži.

Podizanje novca sa bankomata izvan eurozone ima posebne naknade: prema AK-u, to je obično 0,75 posto povučenog iznosa uvećano za fiksnu naknadu od 1,82 evra. Na 400 evra, to je 4,82 evra. “Izvan evrozone možda će biti jeftinije podići novac na bankomatima nego u evrozoni”, rezimira Zgubić.

Naknada za bankomate već su bile slučaj u Ustavnom sudu u Austriji. U jesen 2018. sud je odlučio da je naplaćivanje naknada za povlačenje trećih strana (poput Euroneta) bankama neustavno. Odgovarajuća zakonska odredba je ukinuta. Međutim, ovde se mora napraviti razlika: bankama se i dalje dopušta da “detaljno” pregovaraju o naknadama za podizanje novca sa bankomata. Banke stoga mogu i dalje naplaćivati ​​naknade, no više ne moraju plaćati naknade za pružatelje drugih usluga poput Euroneta.

Izvor: Indikator.ba

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar