Home VestiEkonomija Privremena zabrana izvoza osnovnih proizvoda

Privremena zabrana izvoza osnovnih proizvoda

by bifadmin

Vlada Srbije donela je juče (14. marta) odluku o privremenoj zabrani izvoza osnovnih proizvoda bitnih za stanovništvo u cilju sprečavanja kritične nestašice ovih proizvoda, odnosno ublažavanja posledica nestašice nastale usled potrebe stanovništva za povećanim snabdevanjem prouzrokovanim širenjem virusa SARS-Cov-2.

Kako se navodi u odluci objavljenoj u Službenom glasniku, zabrana se uvodi u trajanju od 30 dana.

Privremena zabrana uvodi se za sledeću robu: pšenično brašno, suncokretovo ulje, beli šećer, sapune, deterdžente, rukavice (i odeća i pribor za odeću) od plastičnih masa, pelene za decu i odrasle, maramice, ubruse (u rolni i na komad), plastične maske sa tekstilnim filterom, te za tekstilne prekrivke za hiruršku upotrebu, hirurško odelo od papira, papirne maske, zaštitno gumeno odelo, gumene hirurške i ostale rukavice, hirurško tekstilno odelo, varikinu i ostali dezinfektante, asepsol, alkohol, kao i za zaštitne naočare.

Odluku je juče potpisala predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče (14. marta) na konferenciji za medije da građani ne treba da brinu za osnovne životne namirnice.

– Planiramo da sa ovim završimo za dva meseca. Imamo dovoljno pšenice i brašna, nema problema ni sa uljem, šećerom – kazao je Vučić

Nedostatak likvidnih sredstava, kada do toga bude došlo, država će nadomestiti kreditima iz Fonda za razvoj sa kamatom od 1% najavio je Vučić juče na konferenciji za medije, preneo je N1.

– Imamo 13,5 mlrd EUR devizne rezerve, pet milijardi više nego pre nekoliko godina. Imamo 30,5 tona zlata, 9 tona u Bernu u Švajcarskoj da bismo svakog trenutka to mogli da naplatimo. Naša monetarna i fiskalna stabilnost su neupitni – istakao je predsednik.

Kada su u pitanju firme i pojedinci koji budu pogođeni koronavirusom, Vučić je kazao da „koliko god budemo mogli da pomognemo, pomoći ćemo“.

– Deo onima koji su direktno pogođeni država će pomoći oko isplate plata. Narodna banka neće štampati dodatan novac – kazao je Vučić.

Kada je u pitanju broj respiratora, predsednik je kazao da je jutros nabavio još 50, a da nabavka nigde nije oglašena i istakao da je ukupan broj respiratora od danas državana tajna.

Izvor: Ekapija

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar