Home VestiEkonomija Zbog testa samostalnosti 4.903 preduzetnika prekinulo delatnost

Zbog testa samostalnosti 4.903 preduzetnika prekinulo delatnost

by bifadmin

Ukupno 4.903 IT preduzetnika su ugasili ili privremeno prekinuli delatnost, što su prvi efekti testa samostalnosti, navodi se na sajtu Digitalne zajednice.

Kako zajednica ističe, uvođenje testa samostalnosti, “kako se i slutilo donelo je ogromne poremećaje na domaćoj preduzetničkoj sceni”.

Od 1. septembra prošle godine do kraja februara ove godine, ukupno 30.773 preduzetnika prijavilo je privremeni prekid ili trajno prekinulo samostalnu delatnost. U istom periodu prethodne godine, ukupno 19.060 preduzetnika je prijavilo privremeni prekid ili trajno prekinulo samostalnu delatnost, dok je 576 IT preduzetnika ugasilo ili privremeno prekinulo delatnost, stoji na sajtu Digitalne zajednice.

“To znači da je čak 61 odsto više preduzetnika rešilo da obustavi rad u odnosu na isti period 12 meseci ranije. Ako se posebno fokusiramo samo na IT sektor, ova brojka je čak 751 procenata”, navode.

Takođe je zanimljivo, kako se dodaje, napomenuti da je od 02.03. do 06.03.2020. (dakle u samo jednoj radnoj nedelji) ugašeno čak 1.873 preduzetnika a registrovano je 633 nova. U IT sektoru je ugašeno 1.131 a registrovano je svega 22 nova preduzetnika.Kao izvor podataka navode Agenciju za privredne registre Srbije, a nema podataka da li su preduzetnici koji su se odjavili zasnovali radni odnos na neki drugi način ili su prijavili neku drugu formu poslovanja.

Izvor: Blic

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar