Home VestiEkonomija Narko karteli: kupujte domaće!

Narko karteli: kupujte domaće!

by bifadmin

Narko karteli su napravili istu grešku kao i mnoge velike kompanije u legalnom poslovanju. Glavne hemikalije za izradu profitabilnih narkotika nabavljali su iz Kine. Sada, u nedostatku sirovina, ubrzano prave sopstvene laboratorije. Traže i domaće stručnjake za spravljanje potrebnih hemikalija.   

Koronavirus napravio je problem i švercerima droge. Prekinuti su lanci snabdevanja iz Kine, odakle su pribavljali hemikalije za spravljanje profitabilnih narkotika, kao što su metamfetamin i fentanil. Jedno od mesta koje je isključeno iz nabavke hemikalija je kineski Vuhan, epicentar odakle je krenula pandemija.

U razgovoru za agenciju AP, nadležni u SAD za sprovođenje zakona i stručnjaci za trgovinu drogama kazali su da meksički i kolumbijski karteli i dalje trguju narkoticima,  o čemu svedoče nedavne zaplene droge. Ali imaju velikih problema u lancu snabdevanja zbog mera koje su paralisale granice, izazvale zastoje u proizvodnji i transportu. Sve te mere otežale su i šverc droge duž granice između SAD i Meksika, duge oko 2.000 kilometara.

Kumovi kartela se svađaju

Kafići, noćni klubovi i moteli širom SAD koji su unosno tržište za narkotike su zatvoreni. A cene narkotika zbog svih problema u distribuciji su porasle, jer su problemi izraženi i u veleprodaji i u maloprodaji. Trgovci skladište narkotike duž granice, a američka Uprava za suzbijanje droga (DEA) izveštava o smanjenju pranja novca i online prodaje droga na takozvanom „dark webu“.

„Kumovi kartela se svađaju“, istakao je Fil Džordan, bivši direktor obaveštajnog centra El Paso DEA.

Cene kokaina su u nekim gradovima porasle i za više od 20 odsto. Heroin je postalo teže pronaći u Denveru i Čikagu, dok zalihe fentanila padaju u Hjustonu i Filadelfiji. U Los Anđelesu se cena metamfetamina u poslednjim nedeljama više nego udvostručila, na 1.800 dolara za 450 grama.

Kina je dobavljač svega, i to jeftino

Izrada sintetičkih droga poput metamfetamina i fentanila sada je najproblematičnija, jer se najvećim delom oslanja na hemikalije koje meksički karteli uvoze iz Kine, pripremaju ih, a zatim distribuiraju širom SAD.

Narko karteli su, naime, smanjivali učešće u prodaji onih droga za čiju izradu su potrebne biljke i sezonski uzgoj, poput heroina i marihuane, u korist sintetičkih opioida poput fentanila. Oni mogu da se „kuvaju“  24 sata dnevno tokom cele godine, do 50 puta su moćniji od heroina i mnogo profitabilniji.

Iako su neke tajne laboratorije koje prave fentanil sporadično radile u Meksiku, karteli se i dalje uveliko oslanjaju na kineske kompanije kako bi nabavile ovaj  opioidni analgetik.

Ogromne količine ovih komponenti za naručivanje putem pošte nabavljali su u jednoj fabrici u Vuhanu, koja se ugasila po izbijanju epidemije, rekla je Luis Šeli, direktorka centra za terorizam, kriminal i korupciju na Univerzitetu Džordž Meson, koja prati kineske veb stranice koje prodaju fentanil.

„Uvođenje karantina u Vuhanu i sav tamošnji haos definitivno su uticali na trgovinu fentanilom, posebno između Kine i Meksika“, izjavio je Ben Vesthof, autor knjige „Fentanil, Inc.“

„Glavni razlog zašto je Kina ključni dobavljač je taj što je Kina dobavljač svega i to radi tako jeftino“, rekao je Vesthof.  Zbog toga karteli nisu imali potrebu da prave svoje laboratorije. Ali troškovi su u porastu i, kao u mnogim legalnim industrijama, koronavirus je doneo promene.

Angažovanje domaćih naučnika

Cene za prekurzore fentanila i metamfetamina porasle su širom Kine između 25 i 400 odsto od kraja februara. Stoga neki karteli preduzimaju korake kako bi smanjili svoju zavisnost od inostranih dobavljača, angažujući domaće stručnjake da prave njihove prekurzore hemikalija. „Zbog koronavirusa oni to počinju da rade kod kuće“, dodao je Vesthof.

Neke kineske kompanije koje su ranije proizvodile prekurzore, sada promovišu lekove kao što je Hidroksihlorohin, koji je predsednik SAD Donald Tramp označio kao potencijalni lek za Kovid19. „U međuvremenu, zategnuta situacija na američko-meksičkoj granici liči na zaustavljeni šahovski meč u kojem trgovci drogama ne žele da previše rizikuju i naprave pogrešan potez“, rekao je Kil Vilijamson, specijalni agent zadužen za odeljenje DEA u El Pasu.

Od korone se ne mogu sakriti ni narko dileri

Neki meksički narko karteli zadržavaju postojeće zalihe metamfetamina, kako bi manipulisali tržištem. Pojedine kriminalne vođe su čak direktno naložile članovima njihove organizacije da ubiju svakoga ko pokuša da prekrši ovu zabranu. Ipak, narkotici i dalje ulaze na tržište SAD, o čemu svedoči prošlomesečna zaplena gotovo 30 miliona dolara ulične droge u novom tunelu za šverc, koji je spojen sa skladištem u Tihuani.

Tramp je ranije ovog meseca najavio da se brodovi mornarice premeštaju prema Venecueli, kao deo pokušaja da se ojačaju operacije protiv droge na Karibima, nakon američke optužnice protiv predsednika te zemlje Nikolasa Madura.

Ali pandemija je „paralisala“ i odeljenja koja se bave sprovođenjem zakona. Sada su i inspektori za narkotike premešreni na ulice za pomoć građanima u borbi protiv korone, što potencijalno može ugroziti dugoročne istrage. Kapetan Kris Sandoval, koji nadgleda specijalne istrage u Hjustonu, kazao je da među njegovim detektivima postoji nova izreka: „Od korovirusa se ne mogu sakriti ni narko dileri“.

Foto: PublicDomainPictures/17907, Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar